БНБ: България има суапова линия от ЕЦБ за 2 млрд. евро и тя е в сила

Става дума за суап-линиите, при които има временна размяна на евро срещу съответната друга валута, и за репо-линиите, при които се придобиват ценни книжа срещу ангажимент за обратно изкупуване

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи да осигурява при нужда суми в евро и за няколко държави извън еврозоната до март 2022 г., съобщиха от Франкфурт.

Става дума за суап-линиите, при които има временна размяна на евро срещу съответната друга валута, и за репо-линиите, при които се придобиват ценни книжа срещу ангажимент за обратно изкупуване.

Тези програми могат да бъдат задействани при необходимост заради последиците от Covid кризата.

България има суап-линия за два милиарда евро, която още е в сила, уточниха за „Хоризонт” от БНБ.

За разлика от България, суап линията между Европейската и Хърватската централни банки се удължава до март 2022 г.

Инструментът е на стойност два милиарда евро, както и българската линия, а двете държави заедно се присъединиха към механизма на валутните курсове ERM II, известен у нас като „чакалнята за еврозоната” и също така заедно се поздравиха с тясно сътрудничество с банковия съюз. Миналата година, управляващите подчертаха, че сключването на суап линията е гарант за стабилността на системата и много ясен сигнал за доверие от страна на ЕЦБ към България.

На въпрос на „Хоризонт” какво се случва със суап линията между Франкфурт и София, от БНБ отговориха:

„Споразумението за двустранната валутна суап линия между Българската народна банка и Европейската централна банка, подписано на 23 юли 2020 г., е още в сила. Предвид исторически най-високите нива на международните валутни резерви на Българската народна банка и високата ликвидност на банковата система, този инструмент няма да бъде използван”.

Неофициално експерти коментираха пред „Хоризонт”, че това е изключително добър показател за страната ни, който доказва здравината на системата.

В съобщението на ЕЦБ се посочва, че репо-линиите на Албания, Унгария, Република Северна Македония, Румъния, Сан Марино и Сърбия също се удължават до март 2022 година.