Волен Сидеров: Има чадър над този незаконен акт на Каракачанов и Валери Симеонов

На 28 януари 2021 година ЦИК гласува за промени в състава на коалицията „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА И ВМРО“. С Решение №1962-НС на ЦИК се извършват промени в състава на коалицията, които се изразяват в заличаване политическа партия „Атака“ от състава на коалицията.

„Постъпило е заявление за промени в състава на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА И ВМРО“, изразяващо се в изключване на партия „Атака“ от състава на коалицията. Заявлението е подадено от представляващия коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА И ВМРО“ Красимир Дончев Каракачанов чрез пълномощника Ангел Василев Чакъров с пълномощно от 20.01.2021 г.“, пише в решението на ЦИК.

Припомняме, че коалицията „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ беше регистрирана за участие в изборите за народни представители на 26 март 2017 година.

Решението на ЦИК подлежи на обжалване чрез ЦИК пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му. Последваха две жалби към ВАС от страна на „Атака“ „с цел прегледност и яснота на исканията и посочените налични отменителни основания за всяко от решенията“.

„Чрез обжалваното Решение на партия „АТАКА“ бива противозаконно отнет статутът на партия, участваща в състава на парламентарно представена коалиция. Така „АТАКА“ бива незаконно елиминирана от възможността да излъчи свои представители в избирателните комисии, т.е. от участие в предвидения в закона начин за взаимен демократичен контрол. Тази елиминация е извършена по инициатива на други политически субекти, участници в изпълнителната и в законодателната власт и представлявани от заемащи висши държавни длъжности лица – вицепремиер и зам.-председател на Парламента. Тези субекти имат интерес да елиминират други политически сили от участието в демократичния контрол и очевидно действат именно с такава цел“, пише в една от жалбите на председателя на „Атака“ Волен Сидеров до върховните съдии.

Желанието на „Атака“ е да бъде прогласена „нищожността на Решение №1962-НС от 28 януари 2021 г. на ЦИК“ или Решението да бъде отменено. Мотивите за отмяна на Решението за два (именно затова съществуват две жалби) – „нарушение на административнопроизводствените правила“ и „противоречие с материалния закон и с неговата цел“.

От Fakti.bg се свързаха с председателят на ПП „Атака“ Волен Сидеров, за да говорят по темата.

„Ще ви кажа фактите – 17 човека от ЦИК присъстват на заседанието, 4-четирима гласуват против, като двама от тях посочват в изказване, че Решението (бел: Решение №1962-НС от 28.01.2021 г.) е противозаконно и чисто политическо. Самото Решение е взето в същия ден, в който Каракачанов и Симеонов вкарват т. нар. анекс към тройното ни споразумение, но те нямат право да правят анекс само двамата. В споразумението ясно пише, че всички промени – абсолютно всички, се правят с трите гласа, в пълен консенсус, само че те мен не ме търсят. Фактически нарушават споразумението и целият анекс е несъстоятелен, а решението на ЦИК е незаконно“, каза Сидеров.

„Вкарахме жалба в Административния съд, той трябва в тридневен срок да се произнесе. Чакаме това решение. Жалбата е вкарана вчера – в неделя. Сряда или най-късно четвъртък трябва да има заседание“, каза още той.

„Целта на занятието, на това упражнение е следната: заедно с това, че изключват „Атака“ от тристранното споразумение – без допитване до мен, без мое съгласие, това автоматично е последвано от още едно решение, в което се казва, че ние вече нямаме присъствие в секционни и районни комисии. Реално това е идеята на всичко – да нямаме редовни членове в комисии“, коментира Сидеров.

„Квотата, която „Обединени патриоти“ имаше досега се разделяваше на три между трите партии и всяка партия предлагаше членове на секционни комисии. „Атака“ предлагаше например в София около 250-300 човека за секционни комисии. Сега това нещо отпада, като те го правят с идеята на мястото на нашите членове да бъдат членове на НФСБ и на ВМРО. Тоест връщат ни в 2005 година, когато нямахме членове в никакви секционни комисии, но пък влязохме в парламента“, каза още той.

На въпроса как си обяснява това желание „Атака“ да бъде лишена от членове на секционни избирателни комисии, Сидеров отговори: „Желанието е ясно – целта е да завземат секционните комисии, като си мислят, че по този начин някак ще изфалшифицират може би някакви протоколи, за да влязат в следващ Парламент. Всичко това обаче не може да става без протекцията на ГЕРБ и респективно на Борисов. От тези 13 души в ЦИК поне 10 са предложени от ГЕРБ. Те няма да вземат решение без да се допитат до ръководството. Ръководството го знаем кое е. Тоест имаме една мълчалива и негласна подкрепа и чадър над този незаконен акт на Каракачанов и Валери Симеонов“.

Относно очакванията си от това, което предстои да се случи във ВАС, лидерът на „Атака“ каза: „Административният съд трябва да анулира решението като незаконосъобразно и да възстанови статуквото. Тук подчертавам, че аз съм се разделил с тези партии (бел: ВМРО и НФСБ) по ред причини – най-вече заради това, че те се включиха в една доста сериозна корупционна политическа практика. Въпросът тук не е, че аз искам да възстановя тройна коалиция, аз искам да възстановя правото на „Атака“ да присъства в секционни и районни комисии“.

На въпроса по какъв начин „Атака“ ще се яви на избори, Волен Сидеров отговори: „Ако Административният съд отмени решението на ЦИК, то ние си връщаме правото да участваме в секциите. В момента обмисляме как ще се явим, но отсега ще кажа, че от коалиции сме се напатили, така че много вероятно е да се явим самостоятелно. Но виждате – при такива груби погазвания на закона, аз не зная тези избори какви ще бъдат. Щом на ниво ЦИК се прави такова брутално пренебрегване на закона, то какво остава за 12 500 секции. Представяте ли си какви подмени и фалшификации могат да се правят. Тези избори според мен ще бъдат много сериозно изфалшифицирани“.

Сидеров говори още и за Информационно обслужване. „Ние искаме промени в Информационно обслужване от министъра на транспорта“, каза той и допълни: „Той е в правомощия да сложи надзорен съвет, това е акционерно държавно дружество. То в момента е с едностепенно управление, а трябва да е с двустепенно. Министърът може да сложи независими членове на борда, може да се разтури сегашният състав на Управителния съвет, да се назначи нов. Всичко това е възможно да стане, ако Росен Желязков реши да го направи. Тогава ще има прозрачност в работата на Информационно обслужване, защото там е крайният резултат, те казват: „Ти влизаш, ти не влизаш“.

Лидерът на „Атака“ спомена и подписка, която „Атака“ смята да инициира. „Какъв ще е интересът на другите политически сили и партии, включително тези, които сега се готвят да участват за първи път не зная. Аз мисля, че всички са заинтересовани от чесни избори или поне от колкото може по-честни избори – те няма да са съвсем честни, но поне да намалим до минимум тези възможности за брутална подмяна на вота“, каза той в края на разговора ни.