Вълчев: Образованието е това, за което си заслужава да поемем риск, възможно е затягане на мерките

Дали ще има съкращаване на изпитния материал при външното оценяване ще бъде анализирано през април месец

Около 1200 ученици ще останат да се обучават вкъщи по желание на родителите, възможно е ново затягане на мерките. Това каза на брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде Агенция „Фокус“.

„Близо 700 030 хиляди деца, ученици и учители ще ходят на училище и детска градина. През последните дни има много подадени заявления от родители децата им да останат на обучение в онлайн среда. Около 1200 ученици ще останат вкъщи по желание на родителите“, обясни министър Въчлев.

„Февруари и март са рискови месеци, знаете тогава върлуват грипните вируси. Образованието е това, за което си заслужава да поемем риск. Ако ситуацията се влоши ще се предприемат мерки за затягане. При 200 болни на 100 000 души, което значи 14 хиляди общо за страната на двуседмична база.

Възможно е малките ученици да се върнат вкъщи, за сега нямаме условия за това. Има индикации за влошаване, но с всяка разхлабване на мерки няма как да не допринесе за разпространяване на заразата. Рискът е свързан с мутациите на щама. Ситуацията за съжаление остава непредвидима. Мотивацията на учениците да учат в електронна среда отслабва. С всеки процент повече ваксинирани ще отслабим разпространението на вируса“, допълни той.

По думите му 24% учители са пожелали да се ваксинират, това е към 22 500 души, плюс непедагогически персонал. „Могат да се включат допълнително в списъци и желаещи да се ваксинират на по-късен етап“, поясни министърът.

„2400 са карантинираните деца и ученици. От тях 1700 са ученици, другите са деца от градините“, посочи той.

На въпрос как ще се навакса материалът, Вълчев посочи, че учениците, които са натрупали допълнително дефицити имат допълнителни занимания. „Всеки един учител ще положи усилия, в електронна среда също може да се навакса“, уточни Вълчев.

„Добрата новина е, че в 1 и 4 клас имаме не по-малко обучение в класната стая от предходни години, когато имаше екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции, влошена метеорологична обстановка. Имаме 3-4 седмици електронно учене в начален етап. Няма изоставане в тези класове. При 5 и 12 клас учителите ще имат доста работа, за да компенсират“, каза още той.

„Не възнамеряваме учебната година да започне по-рано. Няма голяма разлика между 10 и 15 септември, не възнамерявам да предлагам промяна в Закона за училищното и предучилищното образование“, посочи той.

Дали ще има съкращаване на изпитния материал при външното оценяване ще бъде анализирано през април месец. „Няма проблем да отпаднат теми, но това не значи, че няма да бъдат взети“, поясни образователният министър.