Гърция удължава забраната за влизане на граждани от страни извън ЕС до 8 март

БГНЕС

Първият член на решението се отнася до сухопътните граници на Гърция, т.е. временното ограничаване на всички сухопътни и железопътни връзки към и от страната „по превантивни причини за защита на общественото здраве“

Гръцкото правителство удължи решението да ограничи влизането през сухопътните граници и да забрани на гражданите на трети страни да влизат в Гърция до 8 март 2020 г., за да ограничи разпространението на коронавируса, става ясно от гръцкия „Държавен вестник“ , съобщава кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) от Атина, цитирана от “МКД“.

Първият член на решението се отнася до сухопътните граници на Гърция, т.е. временното ограничаване на всички сухопътни и железопътни връзки към и от страната „по превантивни причини за защита на общественото здраве от по-нататъшно разпространение на коронавируса, както и забрана за влизане на лица през споменатите пунктове, освен ако те отговарят на конкретни предпоставки ”. За чуждестранни граждани, за които няма забрана, влизането е разрешено само през България, т.е. през граничния пункт Промахонас (Кулата) и само с отрицателен PCR не по-стар от 72 часа и ако получат отрицателен резултат от бързия тест на входа на Гърция.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

От останалите отворени гранични пунктове, към Македония, Албания и Турция, влизането в Гърция е разрешено само за определени категории, а също и с потвърждение на предварително отрицателен PCR тест и отрицателен резултат от бърз тест на граничния пункт, направен от гръцките власти.

Откритите гранични пунктове са отворени от 7 до 23 часа, а забраната за влизане в страната не се прилага за гръцки граждани, лица, притежаващи разрешение за пребиваване и лица, живеещи в Гърция, влизане за лица с абсолютно необходими професионални или медицински причини за които имат и необходимите документи, водачи на товарни камиони, както и за транзит на линейки, които влизат в Гърция от Косово през Македония, за да транспортиране на пациенти, принадлежащи към дипломатическия, военния или административния персонал на държавите-членки на ЕС и EULEX Косово.

По отношение на камионите за превоз на товари са отворени седем гранични пункта, четири с България и по един с Турция, Северна Македония и Албания, а за водачите не се изисква отрицателен PCR тест.

В същото решение с отделен член е въведена временната забрана за влизане в Гърция на „всички граждани на трети страни от всяка точка на влизане, по какъвто и да е начин включително въздушни, морски, железопътни и автомобилни съобщения с цел защита на общественото здраве от по-нататъшно разпространение на коронавируса на гръцка територия. Изключения, както и преди, се прави за граждани на държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство и жители на Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Сингапур, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства, Русия и Израел. Изключение правят и определени категории граждани, като медицински персонал и здравни специалисти, тези, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на ЕС или Шенген, членове на правителствени мисии, дипломати, превозвачи, шофьори на камиони, които превозват стоки, транзитни пътници, студенти, болногледачи на възрастни хора и хора с увреждания, както и сезонни земеделски работници.

Източник: Агенция „Фокус