Дипломат №1 на Австрия: Не можем да говорим с Москва само на езика на санкциите

APA/AFP/POOL/JAVIER LIZON

„Русия важен партньор за нас. Необходими са различни нива, в бъдеще трябва да поддържаме канали за диалог“

Европейският съюз не трябва да говори с Русия само на езика на санкциите; той трябва да поддържа диалога в Москва в много области. Това подчерта министърът на външните работи на Австрия Александер Шаленберг, като същевременно допълни, че не е в интерес на Русия да прекъсва напълно отношенията с Общността, предават TACC и Агенция „Фокус“.

Съгласно думите на Шаленберг, отношението към Алексей Навални в Русия хвърля сянка върху връзките на Москва с Брюксел. По случая министърът очаква ЕС да одобри целенасочени санкции срещу представители на руската полиция и правосъден апарат.

„Но с Русия не може да се говори само на езика на санкциите. Тя е важен партньор за нас. Необходими са различни нива, в бъдеще трябва да поддържаме канали за диалог“, призова Шаленберг в интервю за австрийската радиостанция O1.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Министърът е убеден, че не е в интерес на Русия да прекъсва отношенията с ЕС.

„Мисля, че това абсолютно не е в интерес на Москва. ЕС е неин търговски партньор номер едно. Повечето шенгенски визи се издават в Москва, Русия също остава страната, която участва най-много в програмата „Еразъм плюс“(програма за обмен на студенти)“, подчерта Шаленберг.

„Мисля също така, че колегата [руският външен министър] Сергей Лавров по-скоро имаше предвид сценарий, при който могат да бъдат приети широки икономически санкции, но това не се обсъжда в момента. Говорим само за целенасочени санкции“, обясни Шаленберг.

Австрийският външен министър добави, че ЕС и Москва трябва да поддържат както диалога в необходимите области, така и да очертаят границите в други. В тази връзка той подчерта, че в отношенията с Русия ЕС не трябва да се говори за понятия като използването на оръжие за натиск.

„В отношенията с Русия не бих искал да говоря за понятието „оръжие“, но, разбира се, имаме точки на натиск. И когато ни кажат, че санкциите са неефективни, дори самата реакция на Москва показва, че те са доста осезаеми. Т.е. ние, разбира се, разполагаме с инструментите“, каза Шаленберг.

„Но ние не искаме да довеждаме процеса до крайност. В много случаи имаме нужда от Русия: от политика за климата и енергийната политика, където работим с увереност, до въпроса за Иран, ние се нуждаем от Русия“, заключи Шаленберг.

По-рано в интервю с Владимир Соловьов в YouTube канала на журналиста руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва не изключва прекъсване на връзките с Брюксел, ако ЕС наложи санкции, които представляват риск за чувствителните сектори на руската икономика.