Държавният секретар на САЩ: Нямаме нищо общо с протестите в Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред NBC, че страната му няма нищо общо с протестите в Русия, цитират думите му TACC и Агенция „Фокус“.

„Руското правителство силно се заблуждава, ако вярва, че това (протестните действия – бележка на ТАСС) е свързано с нас. Свързано е с тях. С правителството“, каза той.

Блинкен каза още, че разглежда реакцията на ситуацията с Алексей Навални в контекста на други аспекти на отношенията с Москва.

По-рано руското външно министерство осъди намесата на САЩ във вътрешните работи на страната и нарече действията, насочени към насърчаване на протести, част от стратегията за сдържане на Русия.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Неразрешени протестни действия се проведоха на 23 и 31 януари в Москва и редица други големи градове на Руската федерация. Прокуратурата и полицията многократно са предупреждавали за отговорността за участие в тези мероприятия.

Коментирайки гореспоменатите митинги, Блинкен написа на страницата си в Twitter, че САЩ за втора поредна седмица осъждат използването на сурова тактика от страна на руските власти срещу мирни демонстранти и журналисти.

Той призова за освобождаването на „тези, които бяха задържани за защита на правата си, включително Алексей Навални“.