Д-р Балтов: До края на юни може да постигнем ваксинация на 2 милиона българи

280 000 дози по-малко от АстраЗенека са доставени на България. Това разкри в ефира на Нова ТВ шефът на „Пирогов“ д-р Асен Балтов.

Д-р Балтов обясни, че втора доза се пази за 20 000 пациенти, които са ваксинирани  с Пфайзер или Модерна. Ваксини се пазят и за членовете на избирателните комисии – около 50 000 дози, които до 10 март ще трябва да им се сложат.

Ако получим достатъчно векторни ваксини, ще бъдат отворени отново зелените коридори, посочи още д-р Балтов и допълни, че се надява те да останат за дълго време, така че да могат максимално хора да се ваксинират.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

До края на юни можем да постигнем 2 милиона ваксинирани. Това е 50% от хората, които подлежат на ваксиниране. Така ще бъде създаден колективен имунитет и ще можем да живеем по-спокойно. Ние правим всичко възможно това да се случи, подчерта още д-р Балтов.

Той обясни, че предпочетанията към ваксините вече намаляват, защото хората се убедиха, че и трите ваксини са надеждни.

На въпрос кое е най-притеснително около ваксинацията, д-р Балтов бе лаконичен: Най-големият ми страх, е че след първата доза хората ще се откажат от втората доза. Много хора не са дисциплинирани, има такива или се отказват, или закъсняват с поставянето на втората доза. Надявам се и този проблем да бъде изчистен.