Емил Коларов: Отваряне от днес за утре е трудно, искаме предвидимост

„При всички случаи не сме спокойни. Няколко пъти вече същият министър ни обещаваше, че ще отворим и пак не отворихме. Сценарият дано не се повтори от миналия месец“

Заведенията имат нужда от глътка свеж въздух – да започнат да работят. Персоналът е доста изнервен. Това обясни пред БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията у нас. По думите му по данни от различни анкети около 30% от заведенията най-вероятно няма да отворят на 1 март.

„При всички случаи не сме спокойни. Няколко пъти вече същият министър ни обещаваше, че ще отворим и пак не отворихме. Сценарият дано не се повтори от миналия месец“, коментира Коларов в предаването „Преди всички“.

Той изрази надежда на срещата на туристическия бранш със здравния министър днес да получат повече информация.

Отварянето от днес за утре е трудно, затова искаме предвидимост, подчерта Коларов. „На нас ни трябва поне седмица, за да можем нормално да подготвим обектите си.“

Според Коларов логично и нормално е заведенията да заработят при условията, при които са работили при затварянето им и които по думите му са близки до валидните за ресторантите в хотелите.

Дори дневните заведения да отворят на 1 март, нощните със сигурност ще отворят най-рано две седмици след тях, допълни Емил Коларов.

За нас е много важно да бъдат преразгледани таксите за битови отпадъци, посочи той и припомни, че някои от обектите миналата година не са работили 5-6 месеца.

Емил Коларов акцентира върху предложението да се създадат регионални антикризисни икономически щабове с представители на засегнатите браншове.

Ваксинирането е право на личен избор на всеки човек, категоричен е Коларов по повод появилите се информации, че работодатели в бранша могат да поставят условие за ваксинация на заетите в него. Няма логика в това някои хора да имат повече права от други или да бъдат дискриминирани заради това, че не са ваксинирани, изтъкна той и съобщи, че предстои оповестяването на специална декларация по темата.