Започва процесът по импийчмънт на Доналд Тръмп

Процесът по импийчмънт на бившия американски президент Доналд Тръмп трябва да започне тази вечер в Сената. В началото ще се проведат дебати за неговата конституционна съобразност, последван от встъпителни аргументи на следващия ден, съобщи БТА, цитирана от БНР.

Лидерът на мнозинството в американския Сенат Чък Шумър (от Демократическата партия) и лидерът на малцинството в Мич Макконъл (от Републиканската партия) заявиха, че са се споразумели за рамката на процеса по импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп.
По-рано Камарата на представителите отхвърли искането, подадено от правния екип на бившия американски президент Доналд Тръмп, целящо да бъде прекратена процедурата по импийчмънт срещу него.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

Междувременно властите на щата Джорджия започнаха официално разследване на опитите Тръмп да промени резултатите от президентските избори.

Повод за разследването станаха обвинения, че по времето на телефонен разговор на 2 януари Тръмп е оказвал натиск на щатския секретар Брад Рафън-Спъргър да промени резултати на основата на неверни твърдения за изборна измама в щата.

Говорител на щатския секретар е заявил, че става дума за административно разследване, с цел установяване на фактите и че всички по-нататъшни правни действия ще бъдат оставени на главния прокурор.

Според правни експерти и адвокати – действията на Тръмп може да са нарушили поне три щатски криминални закона и да съставляват деяния наказуеми с глоба или затвор.