Зачервените длани – сигнал за неалкохолен стеатохепатит

Това заболяване може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб, включително развитие на цироза.

Сътрудници от клиниката “Мейо” обясняват, че “мастната неалкохолна чернодробна болест може дълго време да не предизвиква никакви симптоми. Когато възникне, човек може да усеща умора или дискомфорт в дясната горна част на корема. Могат обаче да се развият и други признаци, като например зачервяване на дланите”.

Те се зачервяват от разширените капиляри на повърхността на кожата, изпълнени с повече кръв, пише сайта Zdrave.to. Обикновено червенината възниква на вътрешната част на дланите. Специалистите напомнят, че мастната чернодробна болест се развива поетапно.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Първият стадий се съпровожда с достатъчно безвредно натрупване на мазнини в чернодробните клетки, което може да се диагностицира само по време на болнични тестове. Появяването на забележими симптоми често означава, че заболяването е преминало рамките на безвредния стадий и започва да се развива агресивно. Зачервените длани може да са знак за неалкохолен стеотехепатит – сериозна форма на мастна болест, при която черният дроб се възпалява.

Другите симптоми на това състояние включват: 

• подуване на корема;

• разширяване на кръвоносните съдове под повърхността на кожата;

• увеличаване на далака;

• жълтеникав оттенък на кожата.

Третият стадий на мастната чернодробна болест е свързан с фиброза. Задълбочаването на възпалението предизвиква образуване на сраствания в чернодробната тъкан и близоприлежащите кръвоносни съдове, но черният дроб все още може да функционира нормално.

Четвъртият стадий – цироза на черния дроб, е най-тежкият. Дотам се стига след дълги години възпаление, когато черният дроб се свива и се покрива със сраствания. Това увреждане е необратимо и може да доведе до чернодробна недостатъчност и рак на този орган.

Специалисти от Харвардската медицинска школа отбелязват, че основна причина за опасната чернодробна болест са наднорменото тегло, свързано с високо ниво на “лошия холестерол”; високото кръвно налягане и диабетът. Един от отключващите механизми е редовната употреба на голямо количество обработени хранителни продукти и въглехидрати, както и заседналият начин на живот.