Известен ливански издател и критик на „Хизбула“ бе намерен застрелян в колата си

Съпругата му Моника Боргман и сестра му качиха по-рано постове в социалните мрежи със съобщения, че Локман не отговаря на телефонни обаждания от няколко часа и не са го виждали от снощи

Изтъкнат ливански издател и отявлен критик на шиитската ислямистка групировка „Хизбула“ бе открит мъртъв в колата си тази сутрин, застрелян с два изстрела в главата, съобщи служител на силите за сигурност, цитиран от „Асошиейтед прес“ и БНР.

Локман Слим, дългогодишен шиитски политически активист и изследовател бе открит в село Адусие в южната провинция Набатие, след като бе в неизвестност няколко часа, каза служителят.

Съпругата му Моника Боргман и сестра му качиха по-рано постове в социалните мрежи за това, че Локман не отговаря на телефонни обаждания от няколко часа и не са го виждали от снощи.

Обстоятелствата около убийството на Слим не са ясни и засега не са оповестени подробности за случилото се.

Служителят, който говори пред АП при условие да остане анонимен заради установените правила, каза, че е в ход разследване за изясняване на случая.

Слим често бе критикуван от поддръжници на „Хизбула“, че е инструмент на САЩ.

Социалните мрежи в арабската държава изригнаха след публикуването на новината за смъртта му. Това е поредната жертва в дългия списък с политически убийства в региона.

Слим основа организация, наречена Umam Documentation and Research, със задача събиране на информация за насилието в Ливан в миналото, за осведомяване на обществото и предотвратяване на бъдещи конфликти.

Министърът на вътрешните работи Мохамед Фахми нарече убийството на Слим „ужасно престъпление“.

Слим е роден в Бейрут през 1962 г. и учи във Франция до края на Гражданската война (1975-1990).

Снимка: Tala Michel Issa, Al Arabiya