Израел с две ефикасни лекарства срещу COVID-19

Първото лекарство е експериментален инхалатор

Медицински специалисти от Израел са направили безпрецедентен пробив в лечението на COVID-19. През последната година учените от Тел Авив са разработили две лекарства, които показват изключително обещаващи резултати в борбата със заболяването, причинено от вируса SARS-CoV-2 и лечението на пациенти в тежко състояние. Препаратите се казва съответно EXO-CD24 и Allocetra и вече са преминали успешно първата фаза от клиничните проучвания, съобщава Флагман.бг.

Първото лекарство е експериментален инхалатор, разработван от Sourasky Medical Cener в израелската столица. До момента то е успяло да излекува 30 от 30 пациенти в средно-тежко и тежко състояние. То е разработено в последните 6 месеца в болницата и основната му функция е да спира т.нар. „цитокинова буря“ – състояние, при което имунната система излиза извън контрол и започва да атакува здрави, незасегнати от патогена клетки. Това се случва в дробовете на между 5 и 7% от COVID-19 пациентите.

„Лекарството е пробвано с огромен успех на 30 пациенти в тежко състояние. При 29 от тях клиниката се пподобри за 2-3 дни и бяха изписани за домашно лечение 5 дни след лечението. 30-ия пациент също се възстанови, но за по-дълго време“, предават представители на болницата, където е разработен EXO-CD24.

Лекарството се базиран екзозомите в тялото на човека, които се изпускат от клетъчните мембрани и служат за комуникация между клетките. „Обогатяваме тези екзозоми с 24CD протеин, който се намира по повърхността на клетките и за него е известно, че играе ключова роля в контрола на имунната система“, обясни д-р Ширан Шапира – директорът на лабораторията на проф. Надир Арбър – известен с проучванията си на 24CD протеина през последните повече от 20 години.

Лекарството се дава като инхалация, веднъж дневно, за няколко минути. Целият процес продължава 5 дни. Експерименталното лечение има две уникални характеристики. Първо то прекратява допълнителната секреция на циткини, което е важна стъпка при лечението на COVID-19. Второ – влиза директно в белите дробове чрез инхалация и така няма системни странични ефекти като при лекарствата, които се взимат перорално или под формата на инжекции.

Второто лекарство се казва Allocetra и се разработва от Enlivex Therapeutics. Миналата седмица от там описаха в доклад резултатите от втората фаза на клиничните изпитания – експеримент, който е целял да покаже ефективността на съединението при пациенти в тежко и критично състояние.

Резултатите засега са смайващи. Девет пациенти в тежко и 7 в критично състояние са били лекувани с Allocetra при втората фаза. От тях 14 са се възстановили и са били изписани за среден период от 5.3 дни. Това само затвърждава резултатите от първата фаза на клиничните изпитания, където 19 от 21 пациенти в тежко състояние са били изписани след лечение с препарата за среден период от 5.6 дни. Всичко това предвид, че избраните пациенти са били изцяло от най-рисковите групи – мъже с наднормено тегло и хипертония.

Нещо повече – продуктът, за разлика от ваксините, може да третира всяка една от мутациите на SARS-CoV-2, тъй като не таргетира самият вирус, а тежките усложнения, причинени от него.

Източник: ПИК

Снимка: timesofisrael.com/Magen David Adom

Подобни статии

Румънският премиер уволни след скандал министъра на здравеопазването

Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на здравеопазването Влад...

Още в катергорията

Румънският премиер уволни след скандал министъра на здравеопазването

Румънският премиер Флорин Къцу отстрани от длъжност министъра на...

Байдън ще направи първото си обръщение пред Конгреса на 28 април

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси...

Байдън изтегля US войниците от Афганистан до 11 септември, говори с Путин

Президентът Джо Байдън ще изтегли до 11 септември всички...