Илияна Йотова: Нито веднъж не съм се съмнявала в подкрепата на БСП за нашите кандидатури

Корнелия Нинова може да се похвали, че успешно е защитила тази кандидатура – на президента Радев, каза Йотова

„За тези четири години от нашия мандат с президента ние спазихме обещанията си. Това за мен е най-голямото ни постижение.

Решението за нашето повторно кандидатиране дойде след дълги разговори, дискусии и анализи. Няма безгрешни хора и ние много добре знаем, че не винаги сме били прави, но искаме да продължим с връщането на държавността.“

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Каквото и да говорят нашите опоненти, президентът Радев направи възможна промяната в България. Дано да сме прави в това, което мислим, ще проличи след няколко месеца, посочи Йотова.

Въпросът за подкрепата на БСП? Ще кажа, че през тези 4 години нито веднъж не съм се съмнявала в подкрепата на БСП, изтъкна вицепрезидентът.

Корнелия Нинова може да се похвали, че успешно е защитила тази кандидатура – на президента Радев, каза Йотова.

„За тези четири години аз нито веднъж не съм усетила, че от БСП проявяват негативизъм към нас. Диалогът с тях не е прекъсвал. Какво ще реши БСП за нашата кандидатура, ще разберем след 4 април. Преди четири години аз бях партийната кандидатура и никога не съм го крила. Като влязохме на „Дондуков 2″, с президента Радев обявихме, че приключваме с партийното говорене и смятам, че изпълнихме и това обещание. За мен реакцията на БСП не е двоумене. Категорично мога да заявя, че всички приказки за разрив между нас и БСП са спекулации“, продължи вицепрезидентът.

Предстои ми разговор с г-жа Нинова, ще видим каква е тяхната стратегия, продължи тя.

За тези 4 години президентът Радев беше обвиняван както в прокремълска политика, така и в проамериканска заради инициативата „Три морета“, каза Йотова.

„За мен е спекулация и твърдението, че Румен Радев е поставено лице на Москва. Това не е вярно. Балансираната външна политика, която водеше президентът, доказва това мое виждане. Не е вярно също така, че никой не е канил президента в чужбина. Това много лесно може да се провери на сайта на президентството. Румен Радев беше обвиняван и в проамериканска политика заради инициативата „Три морета“. За мен президентът винаги е защитавал българските национални интереси“, категорична бе тя.

Пет години като държава не можем да решим за машинното гласуване, изтъкна Йотова.

На въпрос как би откроила мандата им с президента Радев, Йотова отговори така: „Аз би тръгнала от спазените обещания. Преди 4 години президентът Радев заяви, че няма как да чакат то него да бъде церемониал-майстор, че иска да направи и върни доверието в президентската институция. Предишният президент завърши с най-ниския рейтинг от всички президенти в България след промените и с едно много ниско доверие в президентската институция. Президентът Радев в предизборната си кампания заяви, че не иска да бъде говорител на гражданското общество, но иска да активира гражданското общество в България, за да може да участва реално в управлението на страната и да се прекрати един. Аз бих запомнила тези четири години с тези спазени обещания“.

„Каквото и да ни коства, няма да бъде втори мандат резултат от задкулисни преговори, пазарлъци и договорки“, категорична бе тя.

Датата 4 април не е грешно решение. Доверявам се на писмата, които получихме от католическата общност. Единствените, на които им беше кризата, бяха ГЕРБ, продължи тя.

Протестите започнаха заради подкрепата за нас, за нашата институция. Протестът казваше всичко онова, което е нашата политика, изтъкна тя.

Хората на площадите казаха: „Не искаме да живеем в страна, която е абонирана за последното място във всичко!“