Корнелия Нинова: В българските учебници има потресаващи неща, изопачени факти и манипулации

Историческите факти са изопачени, славата на българския народ е принизена За унизителни битовизми годишно плащаме между 50-60 милиона за учебници

В българските учебници има потресаващи неща, изопачени факти и манипулации. Историческите факти са изопачени, славата на българския народ е принизена за унизителни битовизми годишно плащаме между 50-60 милиона за учебници.

Това заяви в остра декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

И даде шокиращи примери:

„Казах ли ти, че е смотаняк!“ – така е представена поемата „Неразделни“ на Пенчо Славейков в учебника.

„Първо либе, първа севдо, не копней, недей се вайка,
че каил за нас не стават моя татко, твойта майка.

Верни думи, верна обич, има ли за тях развала?
За сърцата що се любят и смъртта не е раздяла.“

„Уважаеми български граждани, в учебника за 7 клас на българското училище тази прекрасна поема за любов се учи по следния начин: „Хиляди пъти й каза, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя на всяка цена. Как не ги е срам любов въртят, а са още деца. Трябва да докладвам на директора“. Цитат от учебника“, каза Нинова.

Лидерът на БСП продължи с примерите. И прочете как е представен разказът „По жътва“ на Елин Пелин.

А след това – „Родна реч“ на Вазов.

„Представените в учебника за 7 клас предимства на българския език звучат така. Предимство номер 2 – „докато пътуват българите могат да обсъждат каквото си поискат, без другите да ги разберат“.

„Уважаеми български граждани, учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо. Историческите факти са изопачени от политически интерпретации. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят, е сведена до унизителни битовизми. За тази промяна на истината и унижението на българщината ние българските данъкоплатци и граждани плащаме между 50 и 60 млн. за учебници. Това трябва да се промени“, заяви още Нинова.

По думите й българчетата са все по-неграмотни. „Близо 40 % от децата ни са функционално неграмотни. Ето как ще бъде и как може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържеанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие. Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност за написаното“, каза още Нинова.

 

Подобни статии

Кънчо Стойчев: Мачът не е свирен, битката за първото място ще е до последно

Конфликтът Борисов – Радев е „стреля се на месо“, казва социологът...

Още в катергорията

Разрешиха болничните свиждания

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен...

Стъки взел и от МОН 35 400 лева по научна европрограма, отчели ги като медиен бюджет

ММА-боецът организирал с парите турнир в петзвезден хотел Наред с...