Любомир Кючуков: Липсва ясна българска стратегия към Китай

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

„Дотолкова, доколкото, когато говорим за двустранните отношения, те до голяма степен са подвластни на геополитическата конюнктура. Като че ли българският подход е твърде конюнктурен и с широки колебания. Това е проблемът от българска страна. От китайска страна проблемът е друг. Като че ли китайските интереси заобикалят България. Това е най-видимо по отношение на реализация на стратегията „Един пояс, един път“, допълни той.

По думите му политическите контакти между България и Китай през 2020 г. също са били в застой, а страната ни за момента не може да предложи проект, който да представлява интерес за китайските инвестиции.

„Дори случая с евентуалното участие в АЕЦ „Белене“ на практика с допълнителните условия: консолидация на кандидатите за строителство и т.н., като цяло доведе до намаляване на интереса на китайската страна. От друга страна подписаните българо-американски документи през октомври миналата година по въпросите на сигурността и 5G мрежите до голяма степен лимитираха сътрудничеството и в сферата на високите технологии. В резултат на всичко това бих казал, че наблюдаваме тази картина. Освен това, проектът „17+1“, от който и България е част, на практика беше замразен през последната година“, посочи Любомир Кючуков.