Мая Манолова: Никога с ГЕРБ и ДПС, никога с псевдопатриотите, подкрепяме ветото на Радев

В последните дни от мандата управляващите да не правят важни законодателни промени, за да не се излагат, призова лидерът на „Изправи се.БГ“

Никога с ГЕРБ. Никога с ДПС. Никога с псевдопатриотите. Ние няма да разговаряме с формации без ясна позиция по темата. Това каза председателят на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео, публикувано във Фейсбук профила ѝ.

„Всички участници в изборите да излязат и да кажат. Да не се окаже, че хората гласуват за промяна, а получават ГЕРБ и ДПС“, каза още лидерът на гражданската платформа.

Мая Манолова подкрепи ветото, което президентът наложи върху предложените изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, предаде Фрогнюз. Промените бяха внесени от ГЕРБ, а с тях се въвежда фигурата на специален прокурор, който да може да разследва обвинител №1 и неговите заместници.

“Тези промени са карикатура, мимикрия, прах в очите на хората. Това не е съдебната реформа, която очакват българските граждани. Никой прокурор, избран от този Висш съдебен съвет, може да е независим и да компенсира липсата на контрол над главния прокурор”, посочи Манолова.

“Тези текстове не отговарят на очакванията на Съвета на Европа, нито на Венецианската комисия, нито на хората за реформа в прокуратурата. В последните дни от мандата управляващите да не правят важни законодателни промени, за да не се излагат. Венецианската комисия три пъти им каза, че фигурата, която разследва главния прокурор, трябва да е независима и не може да е от прокурорските среди”, посочи още Манолова.

Подобни статии

Новият директор на „Пирогов“: Намеси ли се политиката в медицината, нищо не се получава

По думите му всички болници, които са се занимавали с лечението...

Още в катергорията