МВнР: Заставаме солидарно зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще

В периода след фалшифицирането на президентски избори станахме свидетели на над 30 000 ареста на мирни протестиращи. Срещу 900 от тях бяха заведени политически мотивирани наказателни дела, отбелязват от външното ни министерство

На този ден – денят на солидарността с Беларус, заставайки солидарно зад желанието на беларуския народ за промяна и демократично бъдеще, категорично осъждаме продължаващите атаки срещу правата на човека и свободата на медиите в Беларус, пише в изявление на МВнР, публикувано на сайта на Министерството.

Със загриженост наблюдаваме продължаващата кампания на насилие, принуда и сплашване от страна на беларуските власти срещу своя собствен народ, посочват от МВнР. „В периода след фалшифицирането на президентски избори на 9 август 2020 г. станахме свидетели на над 30 000 ареста на мирни протестиращи. Срещу 900 от тях бяха заведени политически мотивирани наказателни дела, над 500 са случаите на документирани обвинения в изтезания и жестоко, унизително или нехуманно отношение в следствените арести“, отбелязват от външното ни министерство, като допълват, че най-малко осем активисти са били убити след насилствени действия от страна на силите за сигурност.

„За съжаление, до този момент никой не е подведен под отговорност за хилядите сведения за полицейска жестокост и неправомерни действия“, допълват от МВнР.

В изявлението пише, че списъкът на политическите затворници непрекъснато се увеличава, като досега той е попълнен с имената на над 220 души. Мирни протестиращи, блогъри, членовете на кандидат-президентската кампания, опозиционни лидери и представители от почти всички социални слоеве на беларуското гражданско общество се намират в затворите или насилствено са принудени да напуснат страната, само защото не се уплашиха от правото си да упражнят своите човешки права и свободи, посочват от МВнР.

„Станахме също така свидетели на нарастващите опити на беларуския режим да възпира, контролира и цензурира независимите медии, отбелязват от външното ни министерство.

Присъединявайки се към държавите-членки на ЕС и нашите международни партньори, призоваваме властите в Беларус да разследват незабавно документираните случаи на системни и сериозни нарушения на човешките права, заявяват от МВнР. Една от първите стъпки в това отношение е незабавното прекратяване на всички актове на сплашване, произволни задържания, принудително извеждане от страната и прекомерна употреба на сила срещу членове на опозицията, мирни протестиращи и независими журналисти и безусловното освобождаване на всички незаконно задържани, се посочва в изявлението.

От МВнР призовават Беларус да пристъпи към мирното разрешаване на кризата чрез приобщаващ национален диалог, с крайната цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните аспирации на беларуския народ.