Министър Ангелов: Ваксини и последствия от Ковид 19

България ще купи ваксини от Русия или други страни извън ЕС, само когато те бъдат одобрени от Европейската агенция за лекарствата и ако те могат да донесат ваксини по-бързо, отколкото страните, с които в момента имаме договор.

Симптоматиката засяга сърдечно-съдовата система, дихателната система, системата на обмяната и др. Често при такива пациенти се налага мултидисциплинарен подход на лечение. Обмислят се варианти с различни специалисти, имащи опит и знания да диференцират постковид симптоматиката, за преценка на състоянието на пациентите, които се нуждаят от допълнително лечение. Ако се налага и болнично лечение, са налични условия за това по съответните клинични пътеки.

В „пътеките“ има указани правила за клинично поведение в хода на диагностиката и лечението.

Здравният министър говори и за една тенденция. „Във ваксинационните центрове се явяват по-малко хора, отколкото са заявили, че искат да се ваксинират. Именно затова изтегляме и четвъртата фаза на имунизацията, защо има ваксини, а в същото време хора чакат за имунизация“, посочи той.

Логиката ни в мерките винаги е била една – това, което ни казват науката и скалите, с които работим. Със сигурност логиката на всички може да бъде спрямо техните разбирания, но ние правим всички спрямо науката. По отношение на това защо хората трябва да носят маски, когато са ваксинирани или преболедували и имат титър на антителата, който няма да им позволи да се разболеят или да прекарат тежко заболяването, е защото те могат да пренасят вируса. Именно затова изискването за влизане в страната не е обвързано с нивото на антителата или с ваксиниране. Когато се получи т.нар. колективен имунитет в света, тогава ще паднат маските“, категоричен бе той.