Министър Ангелов: Искам да сме готови за третата вълна, ако тя дойде у нас със силата, с която е в Европа

“Призовавам българските граждани към разум и към спокойствие“

„Доволни сме от постигнатите резултати до момента, но успехът е много крехък. Това не ни дава право да премахнем всичко с лека ръка. Аз искам да бъдем готови за третата вълна, ако тя дойде у нас със силата, с която тя е в Европа. Вижте какво се случва в Португалия! Призовавам българските граждани към разум и към спокойствие“, така здравният министър започна изказването си днес.

„Има известно раздвижване в столицата. Анализираме всяка една тенденция и всяко едно число и ако се наложи, ще предприемем необходимото“, увери проф. Ангелов.

Към момента заетостта на болничните легла за неусложнетите случаи е 32%, а 38% е тя за интернизвните отделения. Най-висок процент на заетост в интензивните отделение е в областите Силистра, Шумен и София-област.

„Отново запазваме тенденцията за два пъти по-високо число на излекуваните от заболелите“, отчете още проф. Ангелов.

„Ситуацията в Европа не е много по-различна от миналата седмица. 14-дневната заболяемост е 90 на 100 000, което ни отрежда 16-о място в ЕС и шесто място в ЕС“, По смъртност сме на 13-о място в Европа, отчете още доц. Кунчев.

Най-висока заболеваемостта у нас е в област Кюстендил, а най-ниска е тя в Търговище. Осем са областите в червената зона, изтъкна още доц. Кунчев.

Норвегия, Исландия, България, Гърция и Финландия към момента се намират в светлата зона на Европа, каза той и предупреди, че очаква през целия февруари да бележим ръст на заболелите.

„Ние чувствамхе, че се случва нещо в болниците. Направихме наше проучване в болницата, която управлявам. Оказа се, че само за понеделник сме приели 13 души, а толкова болни сме приемали преди това само за една седмица. Има събуждане в столицата определено, в Кюстендил абсолютно категорично.

Апелът, който е от наша страна, е първо медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Другият апел е към гражданите. Това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. Никога не съм твърдял, че фитнесите са безопасно място. Валят огромен борй сигнали от граждани, които са стъписани каква е ситуацията в зимните курорти и моловете.

Сценариите, които ако си спомняте, показах една схема, че за около седем седмици сме достигнали върха във втората вълна, но изходното число е било 35 на 100 000, а в момента най-ниското число, е 90. Едва ли имаме седем седмици. Най-вероятно имаме три седмици. Смъртността не достигна до никакво плато, просто спадна до най-ниската си стойност и оттам нататък започна да се качва пак. Колкото и да ми е неприятно да бъда в ролята на лош вестител, аз не мога да спестя факти“, заяви ген. Мутафчийски.