Необичайна смъртност по пчелите в Добричко

Наред с пчелите са застрашени и дивите опрашители и то отново заради отравянето им от пестициди

За необичайна смъртност по пчелите през зимата алармират стопани от област Добрич. Някои от пчеларите са загубили вече по-голямата част от пчелните си семейства и нямат надежда, че за новия сезон ще могат да ги възстановят, съобщи БНР. Някои от по-младите пчелари дори са решили окончателно да се откажат от отглеждането на кошери, тъй като с всяка изминала година ситуацията става все по-сложна – изкупните цени на меда не отговарят на вложените средства, подпомагането от държавата не е достатъчно, а безконтролното отравяне при пръскането на земеделските земи продължава.

Галин Георгиев е председател на Сдружението „Пчела – Добрич“, в което членуват 250 пчелари от областта. Голяма част от тях сигнализират за висока смъртност сред пчелите, както и за липсващи цели пчелни семейства от кошерите. Той отглежда 140 пчелни семейства в землищата на селата Опанец и Одринци.

„Идеята беше това да стане доход в семейството. Не успя, засега е разход. Занимавам се от 11 години с пчеларство, тази година, която мина, трябваше да е първата ми доходоносна. От 140 пчели имам 70 живи“.

Симеон Симеонов е пчелар от 22 години, но споделя, че за първи път му се случва такъв мор по пчелите през зимните месеци януари и февруари. Той има регистрирани като стопански производител 60 кошера, но отглежда повече, защото предвижда неминуемите загуби, урок, научен през последните три години, когато смъртността е най-висока.

Петър Симеонов отглежда 420 кошера и обработва 6 000 декара земя в землището на село Владимирово. Той споделя, че не всички земеделци си позволяват да пръскат насажденията си, така че да вредят на пчелите и въпреки че около неговите кошери няма натравяне на пчелите, факт е, че около 80% от тях са загинали.

„Заради липсата на количества мед в края на миналата година цената му за изкупуване наистина се е увеличила“, споделя и Галин Георгиев. С тревога той допълва, че от професионалните пчелари, за които този бизнес е единствен доход, голям процент са решили да се откажат. С оглед на все по-нарастващите проблеми на пчеларите, Министерството на земеделието през 2020 година въведе промени в Наредба 13, регламентираща пръсканията. По думите на Георгиев обаче, независимо от множеството срещи на пчелари и зърнопроизводители в министерството и постигнатите компромиси и от двете страни, с излизането на окончателния вариант на новата наредба, пчеларите са озадачени от написаното в нея.

Едва ли има хора, които да не знаят, че пчелите са и един от видовете насекоми, които служат за опрашители. Наред с тях обаче са застрашени и дивите опрашители и то отново заради отравянето им от пестициди, фунгициди и какви ли не други препарати. Така че може би е крайно време всички ангажирани в процеса по изтребването им да се замислят как би се справило населението, ако тенденцията от последните години се запази.

Подобни статии

Претърсиха офиса на главния архитект на Кърджали заради подкуп

Разследващи са претърсили офиса на главния архитект на Кърджали Делин Запартов,...

Още в катергорията

Претърсиха офиса на главния архитект на Кърджали заради подкуп

Разследващи са претърсили офиса на главния архитект на Кърджали...

ПП не пое протегнатата ръка на ДБ, ще се явява самостоятелно на изборите

„Продължаваме Промяната“ ще се яви самостоятелно на изборите на...

ТРАГЕДИЯ! Заместник на Надежда Йорданова откри арест с гайди и Клайдерман!

Зам.-правосъдният министър Емил Дечев отнесе подигравки заради гайди и...