Не COVID-паспорти, а “ зелени коридори“ мислят в Европа

Най-подходяща за ползване от личните лекари била ваксината на „АстраЗенека“

„Не е невъзможно лекарство или ваксина да бъдат използвани у нас, без да са минали през одобрението на Европейската агенция по лекарствата, но скоростта за разрешаване за употреба по оценка на ЕМА е по-бърза, отколкото национална процедура през Българската агенция по лекарствата“. Това поясни пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. Той допуска, че не COVID-паспорти, а въвеждането на „зелени коридори“ може да се окажат по-подходящи в ЕК.

Той уточни, че в ЕМА все още не е стартирала процедура за руската ваксина:

„Спутник V“ е преминала през научна консултация. Следва официално заявление за разрешаване за употреба, след което ще бъде стартирана процедурата за поетапна оценка“.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

До края на март ваксината на „АстраЗенека“ ще може да се прилага и на по-възрастни пациенти.

„Очаквам мощна информационна кампания. Най-подходящата ваксина за поставяне от личните лекари е тази на „АстраЗенека“ и това ще даде силен тласък в кампанията при общопрактикуващите лекари. Те трябва да търсят информация, ръководства, които да им позволят да са ефективни“.

Проф. Илко Гетов уточни, че няма увеличение на броя на нежеланите лекарствени реакции, на нови нежелани реакции или на смъртни случаи след ваксиниране.

„Едно от големите преимущества на ваксините като предпазно средство е, че дори в последствие да се заразиш, което не е невъзможно, вероятността да се стигне до тежки усложнения, е нулева… Предполага се, че ваксините ще създават поне двегодишен имунитет. До 6 месеца е имунитетът, който придобива преболедувал. Няма противопоказания хора, преболедували Covid-19, да се ваксинират“.

Според него не ваксинационен паспорт, а зелени коридори за имунизирани са по-приемлив вариант.

„Вирусът ще остане да циркулира в човешката популация“.

Проф. Гетов смята, че фитнесите са по-опасни за здравето на хората от заведенията, където мерките могат да се спазват по-ефективно.

Подобни статии

Меркел предупреждава ЕС: Не спирайте парите за Полша и Унгария преди да разговаряте с тях

Германският канцлер Ангела Меркел призова ЕС да не бърза да спира...

Още в катергорията

Брекзит: Време е ЕС да каже на Лондон „стига“!

Европейският съюз не бива да прави нови отстъпки на...

Британските власти обявиха убийството на депутата Дейвид Еймс за терористичен акт

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс...