Новак Джокович разби Медведев и прегърна Деветата

Руснакът отново не успя да се противопостави на финал в Шлема

Новак Джокович разби всички представи за оспорван финал на Australian Open и по безапелационен начин спечели деветата си титла в турнира в също толкова финали.

Сръбският майстор се разправи с Даниил Медведев – 7:5, 6:2, 6:2 за час и 54 минути.

От финалът се очакваше повече, предвид че Медведев вече бе играл на тази сцена след загубата си от Надал на US Open през 2019-а, но и днес срещу себе си имаше съперник, който бе амбициран, сякаш това ще е първата му титла.

Джокович вече има 18 трофея в Големия шлем, като точно половината са в „Мелбърн парк“. Вече е само на две зад другите двама големи в играта. Крачи с повече от уверено темпо към това да ги задмине и да има правото да се нарече най-великия в историята на играта.

Спази обещанието си да не даде титлата на Новата генерация, като младоците ще трябва да почакат за трофей, в който сърбинът, Надал или Федерер са конкурентноспособни. В Ню Йорк миналата година Тийм спечели, но след като Ноле бе дисквалифициран. Дали в началото на този турнир бе контузен, дали е симулирал, това няма никакво значение. Историята помни победителите, а той е хроничен такъв в Мелбърн.

Днес световният №1 не показа никакви признаци на разколебаване – играта му беше перфектна, на моменти изумителна дори за неговите стандарти. Взе един много оспорван първи сет, а във втория и третия подлуди съперника си със съвършенството си.

Медведев далеч не игра слабо. Той правеше неща в разиграванията, които щяха да му носят точките срещу 99% от играчите в тура. Само че на финал в Големия шлем срещу Джокович е нужно надскачане на възможностите, което руснакът днес не успя да предложи. Във всички моменти, в които имаше възможност да натисне или да подложи опонента под напрежение, от другата страна на корта Джокович отвръщаше съвършено и завършваше разиграванията.

Утешението за Даниил остава фактът, че от понеделник ще е новият №3 в световната ранглиста, измествайки Доминик Тийм. Това ще е най-високото му класиране до момента.

Централният корт в Мелбърн бе запълнен с 85% и всички зрители имаха своя фаворит за шампион. Сръбските фенове обаче бяха по-шумни и имаха всички поводи за това.

Джокович започна много силно и проби още във втория гейм. Поведе с 3:1, но тогава допусна връщане на пробив. Въпреки това играеше по-сигурно и при 6:5 направи още един пробив, за да вземе първия сет. Трябваха му три сетбола.

В началото на втория сет двамата размениха пробиви, но до края му руснакът спечели само един гейм без да получи нова възможност да обърне развоя в своя полза.

Третата част бе много интересна и в нея Медведев имаше повече силни моменти, защото отпусна ръката и знаеше, че е близо до загубата. Отново обаче допусна ранен пробив и не успя да затрудни сервиса на своя съперник, за да загуби без спечелен сет.

Източник: dir.bg

Снимка: GETTY