ОЛАФ работи за предотвратяване на разпространението на фалшиви ваксини в ЕС

Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) работи за предотвратяване на разпространението на фалшиви ваксини срещу ковид, съобщи днес говорител на Европейската комисия.

Той призова за изключително внимание при снабдяването с ваксини извън пътищата, осигурени от ЕС. По неговите думи на черния пазар винаги е възможно да се попадне на фалшива стока.

Всички страни следва да се снабдяват с ваксини от сигурни и законни места, допълни говорителят. Помним събитията от миналата пролет, когато много фалшиви стоки като маски и други защитни средства се появиха на пазара, отбеляза той.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

През януари ЕК реши да включи митниците в усилията за снабдяване с достатъчно ваксини в ЕС. Решението бе свързано с недоставените количества от ваксината на „АстраЗенека“, което принуди ЕС да поиска митничарите да проверяват всички пратки за износ на ваксини.

ЕК поясни, че държавите от ЕС имат свободата на собствена отговорност да купуват всякакви ваксини, но би предпочела доставките да бъдат по вече сключените споразумения на европейско равнище.

Източник: БТА