Полша отвори хотели, кина и ски писти, но не и ресторанти

Полша разреши на хотели, кина, театри, спортни площадки и басейни да отворят отново врати за пробен период от две седмици, който започва днес, предаде ДПА.

Но за ентусиастите на зимните спортове най-очаквано беше отварянето на ски пистите и курортите. Тази седмица в популярния курорт Закопане в Татрите се очакват до 20 000 посетители, съобщи ръководителят на местната търговска камара.

Наложените от правителството коронавирусни ограничения изискват хотелите и къщите за гости да работят максимум на 50 на сто от капацитета си. Зимни курорти в цялата страна съобщиха, че са направени много резервации.

Броят на новозаразените в Полша се стабилизира и натискът над здравната система намаля, което накара правителството да облекчи временно някои ограничения. След края на пробния период ще бъде направена нова оценка на мерките.

Ресторантите и кръчмите обаче остават затворени.

Броят на новозаразените от един месец е под 7000 души дневно в страната с население над 38,185 млн. жители, показват данните на министерството на здравепазването. Общо от 4 март миналата година в Полша са се заразили 1 577 036 души.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Жертвите на пандемията са 40 424, оздравелите – 1 324 101. В момента в болниците се намират около 12 200 пациенти с коронавирус. 1277 от тях са на изкуствено дишане. Общо в страната има 27 000 легла за болни от коронавируса и 26000 апарата за изкуствено дишане. Над 149 000 души са под карантина. В страната е обявена епидемична обстановка.

Вчера Медицинският съвет на Полша е приел препоръки ваксината на Астра Зенека да се използва при лица от 18 до 65-годишна възраст, съобщи днес началникът на Канцеларията на Министерския съвет Михал Дворчик, цитиран от ТАСС. Досега властите препоръчваха ваксината да не се използва при лица на възраст над 60 години.

Ваксинацията в Полша започна на 27 декември миналата година. За месец и половина в страната бяха получени над 2,4 милиона дози ваксина. Използват се и ваксините, произведени от Пфайзер и Модерна. Над 1,3 милиона жители на страната вече са ваксинирани, 523 000 от тях са получили по две дози. Властите планират до края на първото тримесечие да ваксинират 3,1 милиона души.

Полша започна с ваксинация на медиците, сега е ред на лицата над 70-годишна възраст и учителите.

Общо страната е поръчала 85 милиона дози ваксини срещу коронавируса от различни производители, достатъчни за ваксинацията на 50 милиона души.

Източник: Dariknews.bg