Поредна нощ на протести в Испания заради задържания рапър

khon2.com

Испанският премиер: Насилието не е свобода

В Испания за пета поредна нощ имаше протести в различни градове в защита на рапъра Пабло Хасел, който излежава 9-месечна присъда за подтикване към тероризъм и обида към Короната. Само в Барселона на демонстрациите по данни на полицията е имало над 6 хиляди души.

Размириците в Барселона започнаха около 19 часа в събота вечер на Площада на Университета, след което обикаляйки из централните улици достигнаха до емблематичния булевард Passeig de Gracia, на който има 180 магазини, повечето от които на известни дизайнери. Там групи мъже с качулки, са разбили витрините на някои от тях и са плячкосали стоката. Пред входната врата на Фондовата борса на Барселона, която се намира на същата знакова улица, е запален огромен огън, но не са успели да проникнат вътре, съобщава БНР.

Президентът на Асоциацията Passeig de Gracia Луис Санс обвини политиците, които с подкрепата, оказана на Пабло Хасел и феновете му, са демотивирали полицейските части. Щетите се изчисляват на няколко милиона евро. 11 души са арестувани за грабежи, а 9 са пострадали при сблъсъците с полицията. Има и много изпочупени мотоциклети, паркирани на улиците.

Протести имаше и в Лейда, Тарагона, Реус, Сабадел , Жирона, Сантандер, Севиля.

В столицата Мадрид 100 души са протестирали за втори път тази седмица, обградени от полицейски части, за да не се стигне до вандализъм. Митинги в подкрепа на Хасел имаше и в Памплона, където са се събрали около 800 души, като някои от тях са хвърляли камъни по полицаите. Съобщава се и за пострадал човек, прегазен от шофьор при опит да се блокира магистрала С-31.

Испанският премиер Педро Санчес коментира за първи път размириците в подкрепа на арестувания рапър Пабло Хасел, който излежава 9-месечна присъда за възхвала на тероризма и обиди към Короната. В продължение на четири нощи в различни градове на страна имаше сблъсъци между протестиращи и полицията, при които бяха арестувани над 60 души, а десетки ранени.

След като в продължение на четири дни беше критикуван за мълчанието си относно размириците в страната, в петък премиерът Педро Санчес заяви, че правителството ще действа със „сила“ и “ ще се изправи срещу всяка форма на насилие, за да гарантира сигурността на гражданите“, защото „насилието е недопустимо при пълна демокрация като Испания“.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

По този начин той индиректно отговори на критиките на вицепремиера Пабло Иглесиас, който твърдеше, че в Испания никога не е имало „пълна политическа и демократична нормалност „.

На събитие, свързано с изразходването на европейските фондове Педро Санчес започна речта си с размисъл относно границите на свободата на изразяване, тема, по която тече бурен дебат след арестуването на рапъра Хасел. Според премиера „насилието не е свобода, а атака срещу свободата на другите и срещу демокрацията.“

Така той даде да се разбере, че не подкрепя коалиционните си партньори от „Подемос“, които насърчават протестите и поискаха от Министерството на правосъдието да помилва рапъра Пабло Хасел. Това от своя страна бе повод опозицията да поиска от Санчес да изключи „Подемос“ от правителството.