Проф. Ангелов: Надбягваме се с вируса! Има увеличение на болните от Ковид и на ваксинираните

Кадър: NOVA

„Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфордската ваксина. 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 33 000 дози по-малко“

Имаме тенденция на случаите на заразените с коронавирус, които се отчитат за последните три дни. Паралелно с това имаме ясна тенденция на броя на ваксинираните лица. Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв.

Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Изключително неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави Оксфордската ваксина. 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 33 000 дози по-малко.

На 15 февруари бяхме информирани, че ще получим две доставки от 87 000 и 54 000 дози ваксини. Нещо повече – вчера научихме, че на 1 март България евентуално ще получи дози, а не очакваните ваксини. В рамките на 3 дни водим сериозни разговори на различни нива с фирмата-доставчик“, обясни проф. Ангелов за проблемите с доставките на ваксини от „АстраЗенека“.

Съобщихме на фирмата, че сме готови да изпратим самолет. Два дни той стои и чака, разгневи се проф. Ангелов. Той уточни, че се водят разговори и се чакат решенията на разни бордове и директори кога ще тръгне камионът с ваксини към България.

„Нямаме нужда от подобен тип учтивости. Имаме нужда от ваксини. Нека се спазват уговорките. На тази бази ние планираме. Накрая получаваме учтиво отказване и съобщение, че камионът ще тръгне два дни по-рано. А камионите, които не тръгнаха? За тях не получхме и буквичка“, възмути се проф. Костадин Ангелов.

След това той съобщи и данните за последните 24 часа от разпространението на коронавируса у нас.