Проф. Ангелов: Справяме се с пандемията, има достатъчно легла в болниците (НА ЖИВО)

„При заявените списъци, които идват от РЗИ, реално се явяват 50 души при заявени 170“, коментира проф. Асен Балтов

Доволни сме от постигнатите резултати до момента. Следим всяко число със загриженост, но отчитаме – нямаме голям натиск към лечебните заведения. Лекарите работят спокойно.

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовният брифинг.

„С необходимата загриженост и тревога следим всяко едно число. Следим нарастването на случаите, но въпреки това отчитаме нещо, което към момента е добър знак – нямаме наплив и натиск върху лечебните заведения. Има достатъчно свободни легла и лекарите работят спокойно. Това ни дава възможност да вървим уверено и следваме плана, по който действаме. Отправното число е 200 и малко над 200 заболяемост за 14 дни, която заболямеост дава възможност на системата да работи нормално“, каза проф. Костадин Ангелов.

По отношение, 6370 са потвърдените случаи за последните 7 дни, 3678 са излекувани за същото време. 42% е заетостта на интензивните легла, като най-висока тя е в Благоевград, Силистра, София-град и Хасково, посочи здравният министър.

729 пък са активните случаи към днешна дата на лекари и медицински сестри.

„Няма някаква особена динамика в ситуацията на Балканите и в Европа. За 127,4 на 100 000 е заболяемостта за последните 14 дни, което ни отрежда 25-о място в ЕС и пето в ЕС. 3,4 на 100 000 е смъртността у нас, което ни отрежда 15-о в ЕС“, обобщи данните доц. Ангел Кунчев.

„Процентът на положителните за британския вариант в Кюстендил е твърде висок, но няма как неговото разпространение да бъде спряно. Нямаме все още установени случаи на вариантите от ЮАР и Бразилия. Продължаваме със секвенирането“, обясни той.

„Тенденцията е на нарастване на слуачите. Имаме нарастване с 24% на базата на 100 000 души, 173 са в момента, миналият четвъртък са били 139. Намираме се на нивата около 22 октомври миналата година. Намираме се във фазата на по-бавно нарастване. Смъртността има намаление с 9% от миналата седмица. От 4 седмици смъртността е на приливи и отливи, колебае се между 7 и 9%. Нивата в момента отговарят на 5 ноември миналата година. Тенденцията е ясна – има увеличаване на слуачаи. Леглата тази седмица са заети средно на 40%“, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

До края на месеца се очакват още 100 000 ваксини, а следващият месец още повече. Към днешна дата се приключва с втора и трета фаза и се прави предложение да се пристъпи към ваксинирането на хората от четвърта фаза, обясни проф. Гигов.

„Бяхме включени с два пункта за ваксиниране. Ние сме направили и няколко подпункта, в момента имаме пет пункта, които ваксинират. Това, което направи много лошо впечатление е, че при заявените списъци, които идват от РЗИ, реално се явяват 50 души при заявени 170. Ние правим заявка да ваксинираме 500 човека, а реално идват 30%. Нашата молба беше към проф. Гигов дали не може да се включат и хората от четвърта фаза. Проблемът е, когато не се явят хората, които трябва да бъдат ваксинирани“, коментира шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.