Проф. Балтов: Масовата ваксинация може да започне до две седмици

По думите му по преценка на личния лекар пациенти прекарали коронавирус трябва да вземат профилактично нискомулекулни хепарини или перороални антикуагуланти, за да се предотврати слепване на тромбоцитите

„В момента само за София има организирани 55 ваксинационни екипа в болниците, които лекуват коронавирус. Ако се включат и всички общопрактикуващи лекари, и оглед на предвидените регулярни доставки на ваксини, е възможно масовата ваксинация да започне до две седмици”. Това заяви в студиото на „Неделята на NOVA” директорът на Пирогов проф. д-р Асен Балтов.

По думите му, в момента, в който ваксините са налични в страната, ще бъдат поставени максимално бързо.

„Увреждания след прекаран COVID-19, водещи до ампутации, слава Богу, не са толкова често явление. Увеличават се обаче случаите на инсултите и инфарктите, които водят до т,нар. постковид синдром. Трябва да се наблегне на това, че това, че си изписан от болница, не значи че си излекуван до край. Препоръчваме профилактика”.

По думите му по преценка на личния лекар пациенти прекарали коронавирус трябва да вземат профилактично нискомулекулни хепарини или перороални антикуагуланти, за да се предотврати слепване на тромбоцитите.

„Имаме колеги, които правят ядрено-магнитен резонанс на сърце. Има публикация, която показва, че при млади спортисти, прекарали коронавирусна инфекция, има леки поражения. Това са млади, активни хора, при които също има опасност от усложнения”, посочи той.

По думите му британския щам на COVID-19 набира скорост.

„В момента от всички, постъпили в Пирогов имаме 7 доказани случая на тази мутация. Този щам се разпространява най-вече между по-младите хора на възраст между 20 и 50 години”, заяви директорът на Пирогов.

В здравното заведение има случай на лекар, която се е заразила повторно с COVID-19, но към момента няма данни тя да е боледувала от мутация на коронавируса. „В момента ваксините, които са в България, ни защитават от тази модификация”, посочи професор Балтов.