Проф. Топалов: Признаваме идентичността на македонците, но те фалшифицират историята

“Имаме договор с Република Северна Македония от 2017-а година, но те не го спазват, а се опитват да го заобиколят с разни планове“.

Това заяви проф. Кирил Топалов пред БНР по повод обявения от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев екшън план за сваляне на напрежението с България.

Членът на Междуведомствената комисия за изясняване на историческите спорове между двете страни е категоричен, че България винаги е гледала на Северна Македония като на кръвни роднини, а „те гледат на нас със свирепа враждебност“.

„Страната ни признава идентичността на македонците, тя е от 1944-та година, но въпросът е, че те фалшифицират историята“, посочи проф. Топалов.

Winbet – победата е емоция! (18+)

По думите му, ако македонците искат да говорят с българите полезно и смислено, трябва първо да преоценят неверния възглед към историята си:

„Може ли част от българското население, която е част на бежанци от Македония, да приеме, че прадядовците и дядовците им са били небългари и са говорили небългарски език. Това е абсурдно! От тях се иска само най-малкото нещо – да признаят историческите си корени, оттам нататък пътят им е отворен за навсякъде“, добави той.

Проф. Кирил Топалов прогнозира, че която и партия да спечели изборите през април, курсът на България спрямо югозападната ни съседка няма да бъде променен:

„Македонците да не се надяват много на това, че след изборите Бойко Борисов или друг, който спечели, ще вземе друга линия. Никой няма да поеме друга линия! Линията на национално-историческото достойнство никой няма да я промени. Това е политическо самоубийство и в Скопие трябва да го знаят“, обобщи проф. Кирил Топалов.