Процесът по импийчмънт на Доналд Тръмп е съобразен с Конституцията

По този начин беше даден ход на същинския процес срещу бившия американски президент

В Сената на САЩ протича историческия втори процес по импийчмънт спрямо бившия президент Доналд Тръмп. Той е обвинен за подстрекаване на атаката срещу Капитолия  на 6-ти януари, при която загинаха петима.

По-голямата част от Сената гласува за провеждане на цялостен процес за импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп, тъй като мнозинството сенатори подкрепиха аргумента на демократите, че процедурата е разрешена съгласно Конституцията на САЩ.

Сенатът гласува с 56 срещу 44 гласа, че процесът по импийчмънт е конституционно съобразен. Това означава, че 6 сенатори от Републиканската партия подкрепиха тезата на демократите.

В същото време Сенатът реши да отложи по нататъшната процедура до сряда.

Тогава деветте демократи конгресмени, които ръководят процедурата по импийчмънт в Камарата на представителите, и защитаващият Доналд Тръмп екип ще започнат спорове за това дали бившият президент е подбудил метежа на 6-и януари, когато огромна тълпа от негови поддръжници нападнаха Капитолия.

Всяка една от страните в процеса ще има до 16 часа в продължение на не повече от два дни, за да изложат своите доводи.

Преди днешното гласуване сенаторите, които сега са в ролята на съдебни заседатели, изслушваха аргументи за това дали Конституцията позволява да има процес срещу президент, след като той вече е напуснал поста си.

В залата бяха показани клипове от речта на Тръмп и действията на неговите симпатизанти, които щурмуваха Капитолия в момент, когато протичаше официалното приемане на резултатите от изборите спечелени от Джо Байдън.

Обвинителите настояват, че Тръмп с думите си умишлено е насърчил щурма.

Защитата заклейми насилието, но посочи, че процедурата по импийчмънт на Тръмп ще е в нарушение на Първата поправка в Конституцията, гарантираща свобода на словото. Защитата още прокара тезата, че Тръмп вече не е президент и че като обикновен гражданин не може да бъде съден от законодателен орган. В същото време за адвокатите на Тръмп случващото се ще доведе до по-голямо разединение в страната и ще повлияе на позицията на САЩ на световната сцена.

Президентът Байдън заяви, че той не смята да гледа предавания на живо на процеса по някои телевизионни канали.

Източник: БНР

Подобни статии

Тошко Йорданов: Не търсим подкрепа от никого, няма да допуснем да ни диктуват министри

Персоните и личностите са наша отговорност, няма да допуснем някой да...

Още в катергорията

Карадайъ: Безусловна подкрепа от наша страна няма да има, не предлагаме министри

Имаме едно неотменимо условие - възстановяване на демокрацията, връщане...