Републиканците няма да подкрепят импийчмънта на Тръмп

Клип показва как бунтовниците „екзекутират“ кукли на някои членове на Конгреса от Демократическата партия

Представителите на Републиканската партия в Сената на САЩ не са склонни да подкрепят импийчмънта на бившия президент на Доналд Тръмп, въпреки приведените от обвинението материали в сряда.

Това съобщи в четвъртък телевизионният канал CNN, цитиран от „Фокус“.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Американските медии отразяват изслушванията на Конгреса за импийчмънт, фокусирани върху непоказвани досега видеозаписи от щурма на Капитолия на 6 януари, на които се вижда, че протестиращите използват сила срещу полицаи. Тези записи са направени от камери, прикрепени към телата на служителите на реда. Един от тях например показва как тълпата изтласква полицията от коридорите на Капитолия, а друга – как бунтовниците „екзекутират“ кукли на някои членове на Конгреса от Демократическата партия.

Водещите телевизионни канали организираха пряко предаване на продължилотоп часове заседание и уебсайтовете на някои вестници направиха същото. Показаните в съдебното заседание видеозаписи са описани от медиите като „впечатляващи“, „шокиращи“, „предаващи ужаса от обсадата на 6 януари“.

Но, както показват коментарите на няколко сенатори републиканци пред CNN, видеоклиповете не са ги накарали да преразгледат позицията си срещу импийчмънта на бившия президент. „Трудно е да се намери някой виновен, ако процесът първоначално е опорочен“, каза сенаторът от Индиана Майк Браун. Неговият колега от Уисконсин Рон Джонсън, коментирайки видяното, заяви, че „трябва да обвиняваме бунтовниците, а не Тръмп“. Сенаторът от Аляска Лиза Мурковски нарече демонстрираните видеоклипове „доста убедителни от гледна точка на обвинението“, но избегна да отговори на въпроса дали Сенатът трябва да гласува импийчмънт на бившия президент.

Сенаторът от Тексас Тед Круз заяви, че видеоклиповете, които е видял, са „впечатляващи и емоционални“, но не потвърждават връзка между действията на бунтовниците и изявленията на Тръмп. „Беше ясно забележимо, че няма такава“, каза той. „Те (представителите на обвинението) отделиха много време, за да покажат насилието, извършено от престъпниците, но думите на президента дори не се доближават до границата, където биха могли да се считат за призив за такива действия“.

Подобна позиция изрази сенаторът-републиканец от Оклахома Джеймс Ланкфорд. „Обвинението се опитва да докаже, че Тръмп е този, който е започнал бунта. Но Тръмп проведе стотици срещи със своите поддръжници и това никога не се е случвало. Така че е трудно да се свърже едното с другото“, каза той. Той беше подкрепен и от сенатора от Северна Каролина Том Тилис, според когото „е необходимо да се прави разлика между действията на Тръмп и отвратителните действия на тези хора, които видяхме“.

Подобни статии

Австралия въвежда родителско съгласие за водещи социални платформи

Страната с ново законодателство Австралия планира да наложи правило за родителско съгласие...

Още в катергорията

Австралия въвежда родителско съгласие за водещи социални платформи

Страната с ново законодателство Австралия планира да наложи правило за...

САЩ и Канада обещаха, че ще спазват законите на Турция

Това обявиха посолствата на двете страни Посолствата на САЩ и...

ООН: Милиони афганистанци са застрашени от глад тази зима

По данни на организацията 22,8 милиона души се сблъскват...