Русия към САЩ: Прекратете безразсъдното дрънкането на оръжие в Черно море!

Съединените щати настояват, че действат в рамките на Конвенцията от Монтрьо, регулираща преминаването на военни кораби през проливите Босфор и Дарданели

Русия призова САЩ „да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие“ във връзка с маневрите на американски бойни кораби в Черно море. Призива публикува на страницата си в Туитър руското посолство във Вашингтон, предаде ТАСС.

„Призоваваме въоръжените сили на САЩ да прекратят безразсъдното дрънкане на оръжие и да се заемат със своите собствени работи в териториалните води на Съединените щати. Мирът и сигурността в Черно море не се нуждаят от чужда намеса“, подчертаха руските дипломати.

„Изглежда Шести флот на въоръжените сили на САЩ няма търпение да намери враг в Черно море. Той отчаяно търси предлог – сега открито, под прикритието на военни учения – за засилване на присъствието си в региона“, добави дипломатическото представителство на Русия, пише БТА.

Преди това пресслужбата на Шести флот съобщи, че кораби на военноморските сили на САЩ и Турция при поддръжка от два турски изтребителя Ф-16 са провели във вторник съвместни учения в Черно море, предвиждащи издирване и откриване на подводница на условен противник. В тях са участвали американските ескадрени миноносци „Портър“ и „Доналд Кук“, морски патрулен самолет „Посейдон“, турските фрегати „Оручреис“ и „Тургутреис“, два изтребителя F-16 и разузнавателен самолет.

Руското външно министерство нееднократно е отбелязвало, че военното присъствие в акваторията на Черно море на кораби на държави, намиращи се извън пределите на региона, не допринася за укрепването на стабилността.

САЩ настояват, че действат в рамките на Конвенцията от Монтрьо, регулираща преминаването на военни кораби през проливите Босфор и Дарданели, а самите учения преминават в международни води, отбелязва ТАСС.

Подобни статии

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше...

Още в катергорията

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник...

След самоизолацията Путин отиде на риболов в Сибир

Негов спътник е министърът на отбраната Сергей Шойгу Руският президент...