ТАСС: НАТО ще разширява присъствието си по руските граници и контингента си в Ирак

Министрите на отбраната на НАТО ще обсъдят чрез видеоконференция на 17-18 февруари разширяване на финансирането за военните дейности на Алианса в близост до границите на Русия.

Това заяви в понеделник генералният секретар Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел, предава ТАСС, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Възнамерявам да предложа увеличение на финансирането на нашите основни дейности по ограничаване и отбрана. Това ще подпомогне разполагането на нашите сили и бойни групи на източния фланг на Алианса“, каза той.

Министрите на отбраната на НАТО също ще започнат да изготвят нова стратегическа концепция за Алианса.

„Ще предложа на министрите да започнат да обсъждат моята инициатива НАТО 2030 в подготовка за предстоящата среща на върха тази година (планирана за март)“, заяви Столтенберг.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Инициативата НАТО 2030 е набор от подготвителни материали за приемане на тазгодишната среща на върха на нова стратегическа концепция за Алианса.

Военно присъствие в Ирак

Освен това министрите ще обсъдят разширяването на военното присъствие на НАТО в Ирак.

„Министрите ще обсъдят разширяването на мисията на НАТО в Ирак“, каза Столтенберг. „Повече военнослужещи от НАТО ще обучават иракските войски и ще предоставят съвети за изграждането на институции за сигурност в тази страна. Мисията ще се разширява поетапно, в зависимост от развитието на ситуация“.

„Ще действаме в съответствие с искането на правителството на тази страна и ще взаимодействаме с глобалната коалиция, за да предотвратим възраждането на терористичната организация „Ислямска държава“, каза той.

Столтенберг нарече мисията на НАТО в Ирак „още един елемент от приноса на алианса в борбата срещу международния тероризъм“ заедно с операцията в Афганистан.

Мисията на НАТО в Ирак на теория е 500 инструктори и съветници. През януари 2020 г. работата на мисията беше блокирана и персоналът беше частично изтеглен от страната. Причината за това беше острата криза в отношенията между алианса с Ирак и Иран след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани в резултат на въздушен удар на САЩ, нанесен в района на гражданското летище в Багдад върху кортежа на генерала, който беше на посещение в Ирак. НАТО възнамеряваше да възобнови работата на своята мисия през март-април 2020 г., но в условията на избухването на пандемията Алиансът отложи мисията по-нататък.

Съединените щати при предишната администрация, при обявяването на изтеглянето на своите военни от Ирак, настояха съюзниците от НАТО да играят по-голяма роля в тази страна, което Алиансът възнамерява да направи сега. Вашингтон също така активно притиска Багдад да отвори възможност за засилено присъствие на НАТО в Междуречието.

Наблюдение с безпилотни разузнавателни летателни апарати

Столтенберг каза още, че флотът от разузнавателни безпилотни самолети на НАТО, част от системата за наблюдение на Земята на Aлианса, е готов да започне полети за наблюдение на южните и източните граници на Северноатлантическия съюз.

„Флот от пет разузнавателни безпилотни летателни апарата, базирани на авиобазата Сигонела (Италия), днес достигна нивото на експлоатационна готовност. Тези машини могат да останат във въздуха до 50 часа и 24 часа на ден да държат под наблюдение два региона – нашия източен и южен фланг“, каза Столтенберг, подчертавайки, че всички полети ще се извършват „само във въздушното пространство на НАТО“.