Турция оглави списъка на инвеститорите в Украйна

AA

Украйна е вторият по големина пазар за поръчки за турски изпълнители

В края на 2020 година Турция оглави списъка на страните по отношение на инвестициите в Украйна, заяви председателят на Съюза на бизнесмените на Турция и Украйна (TUİD) Бурак Пехливан пред Анадолската агенция, предаде агенция „Фокус“.

Според него основната позиция на турските инвестиции е направена в областта на възобновяемата енергия в Украйна. Пехливан отбеляза, че негативните последици от пандемията са засегнали и украинската икономика, чийто БВП в края на годината е намалял с 4,2 процента, което по принцип не е лош показател за такъв мащабен кризисен период. „Въпреки негативните процеси през 2020 г. политическите и икономическите връзки между Турция и Украйна се развиват във възходяща линия. Положителни тенденции бяха отчетени в различни области на отношенията: от търговия до инвестиции, от туризъм до строителния сектор и отбранителната индустрия“, заяви ръководителят на TUID.

Той обърна внимание на факта, че Украйна стана единствената държава в света, чийто туристически поток към Турция през 2020 г. се увеличи. „Към края на годината броят на украинските туристи, почивали в Турция, надхвърли един милион. Освен това украинските граждани предпочетоха не само Анталия, но и други туристически региони на Турция, като Мармарис, Бодрум и Чешме “, каза той.

По-нататък Пехливан подчерта факта, че Украйна е вторият по големина пазар за поръчки за турски изпълнители. Той изрази надежда, че страните ще подпишат споразумения за свободна търговия тази година. Председателят на Съюза отбеляза, че властите на двете страни и пряко президентите Реджеп Тайип Ердоган и Володимир Зеленски играят специална роля за укрепване на сътрудничеството между двете страни.