Турция става космическа сила: Ще покорява Луната със собствена ракета и безпилотен кораб

Анадолска агенция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви националната космическа програма на страната на 9 февруари, припомни министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк

Турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк инспектира съоръженията на Delta V Space Technologies Inc., където е разработена уникална национална хибридна ракета и безпилотен космически кораб, който се планира да бъде изпратен на Луната за 100-годишнината на Турската република през 2023 година, предава Анадолската агенция, цитирана от „Фокус“.

Министърът е бил информиран за дейността на Delta V., както и за техническите характеристики на проекта за безпилотен космически кораб, който трябва да извърши „твърдо кацане“ на Луната през 2023 година.

Варанк припомни, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви националната космическа програма на страната на 9 февруари.

„Програмата е насочена към извеждане на страната до висшата лига в космическия сектор и увеличаване на дела на развиващата се космическа икономика. Турция е космическа държава, която разполага с всички съвременни възможности в областта на космонавтиката. В рамките на националната космическа програма, изготвена от Турската космическа агенция (TUA), бяха определени основните цели да бъдат постигнати в съвместна координация с привличането на всички възможности “, каза Варанк.

В същото време ръководителят на отдела припомни, че основната цел на програмата е мисия до Луната.

„Планира се мисията до Луната да бъде изпълнена на два етапа – през 2023 и 2028 година. През 2023 г. възнамеряваме да достигнем до Луната, използвайки нашите собствени национални и оригинални технологии. Като част от първата фаза на проекта ще направим твърдо кацане на Луната. Ще извършим първото изстрелване в околоземна орбита в сътрудничество с международни компании. Нашият космически кораб обаче ще бъде доставен на Луната чрез изстрелване на нашата уникална национална ракета в нискоземната орбита“, каза Варанк.

Delta V разработи уникална технология за хибридни двигатели, която е важна част от мисията до Луната, каза той.

„Компанията е основана през 2016 г. и работи по космическото развитие от 2017 г. Надявам се, че първият етап от програмата в рамките на мисията до Луната ще завърши с успех. Очакваме с нетърпение да осъществим първия контакт с Луната, като изстреляме собствените си уникални ракети и космически кораби. Надяваме се, че турското знаме ще бъде изстреляно до Луната“, каза Варанк.

В същото време ръководителят на ведомството припомни критиките към бюджета на Турската космическа агенция, последвали след обявяването на националната космическа програма.

„Тези, които изразяват тази критика, не знаят нищо за работата на държавата, както и за това как се изпълняват подобни проекти“, каза Варанк.