Фандъкова: 162 учители вече са ваксинирани срещу COVID-19, над 5000 са се записали

Подкрепям изцяло министърът на образованието, който каза вчера, че никой не може да оцени в момента щетите за това, че децата не са в училище, каза кметът на София

162 души от педагогическия и непедагогическия персонал са ваксинирани срещу COVID-19, над 5000 са се записали за имунизация. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти пред сградата на Столична РЗИ, предаде агенция „Фокус“.

Тя уточни, че вчера е започнала ваксинацията на педагогическия и непедагогическия персонал.

„Работи се в координация РЗИ, Управлението по образованието и нашите екипи от Столична община така, че да осигурим възможност на всички учители, всички представители на помощен персонал, всички, които желаят да се ваксинират“, коментира кметът на София. По думите ѝ общо в 15 болници и медицински центрове в София има кабинети за ваксиниране, а при необходимост Столична община има готовност в ДКЦ-ата.

Йорданка Фандъкова уточни, че над 5000 учители и помощници са пожелали да се ваксинират, което е малко над 20 %. „Надявам се, че този процент ще нараства с напредването на ваксинирането“, допълни още Фандъкова.

За мен ваксинацията на учителите е много важна задача,. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти пред сградата на Столична РЗИ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Това означава да са спокойни учителите и децата да бъдат в училище. Това е много важно. Подкрепям изцяло министърът на образованието, който каза вчера, че никой не може да оцени в момента щетите за това, че децата не са в училище. За да е така, учителите трябва да са спокойни“, изтъкна още кметът на София.

Йорданка Фандъкова изрази надежда процесът на ваксинация да продължи сред педагогическия персонал, както е в домовете за възрастни хора.

Тя припомни, че миналата седмица е започнало ваксиниранетов домовете за възрастни хора. „Бяха пожелали и се ваксинираха малко над 22 %. Вече проявиха желание още хора и достигаме 30 % от живеещите“, допълни Йорданка Фандъкова.

„Искам да благодаря на Столичната РЗИ, с които сме в абсолютна и пълна координация, за да можем да помогнем на хората“, каза още Фандъкова.