ЮАР отряза ваксината на „АстраЗенека“

Страната получи 1 милион дози от препарата, но има съмнения, че е ефективна срещу новите щамове

Република Южна Африка замрази плановете си да започне да имунизира срещу COVID-19 медицинските работници на първа линия с ваксината на „АстраЗенека“ (AstraZeneca). Това стана, след като стана ясно, че според малко клинично изследване ваксината, разработена от британско-шведската компания съвместно с Оксфордския университет, не е ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването, когато то е предизвиквано от най-разпространения в страната вариант на коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

ЮАР получи 1 милион дози от ваксината на „АстраЗенека“ и се очакваше да започне да ги поставя на медицински работници в средата на месеца.

Министърът на здравеопазването Звели Мхизе обаче заяви снощи, че според предварителните данни от изследването препаратът осигурява само „минимална защита срещу лека-умерена“ форма на COVID-19, причинявана от т. нар. южноафрикански вариант на коронавируса. В резултат южноафриканските власти са решили да спрат временно използването на ваксината, която е изглеждала ефективна срещу първоначалния вариант на коронавируса, обясни Мхизе. Той допълни, че учени ще проучат дали препаратът на „АстраЗенека“ предотвратява успешно тежка форма на COVID-19 или смърт след заразяване с южноафриканския вариант на коронавируса.

Изследването, което все още не е преминало през рецензия, е обхванало 2000 души, повечето от които млади и здрави. Най-разпространеният в РЮА вариант на коронавируса изглежда по-заразен и предизвика нова смъртоносна вълна на COVID-19 в страната. Над 90 процента от случаите на заболяването в Южна Африка са предизвикани от него.

Вчера от екипа, разработил ваксината на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет, изразиха очакване до есента да са готови с модифицирана ваксина, ефективна срещу южноафриканския вариант.

ЮАР е най-тежко засегнатата от пандемията държава в Африка. Страната е на 15-о място в света по брой регистрирани заразени – близо 1,5 милиона. Над 46 хиляди души са починали.

С тестове от врата на врата в съответните райони здравните власти в Англия се опитват да пресекат разпространението на южноафриканския вариант, преди той да се е разпространил масово и да подкопае британската ваксинационна кампания. До момента в Обединеното кралство са открити над 100 заразени с този вариант на коронавируса.

Великобритания оглавява черната статистика в Европа, с над 112 хиляди потвърдени смъртни случая, свързани с COVID-19. Тя обаче е по-напред от Европейския съюз с имунизационната кампания, като 11,5 милиона британци вече са получили първа доза ваксина, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: lupa.bg

Подобни статии

Вучич призова Северна Македония да обмисли френското предложение

Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира “френското предложение” за деблокиране на европейския път на...

Още в катергорията

Вучич призова Северна Македония да обмисли френското предложение

Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира “френското предложение” за деблокиране на европейския...

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев. Това обяви в ефира...