Албания ще ваксинира хора над 70-годишна възраст със “Спутник V”

„Това е сигурна ваксина. Тя е получила одобрението в собствената си страна и в 22 други страни. Приложени са милиони дози и няма странични ефекти. Тя е много подобна на противогрипните ваксини. Така че като технология се различава от АстраЗенека и Пфайзер“

Албанският министър на здравеопазването Огерта Манастирлиу заяви, че утре започва масова ваксинация на хората над 70 години в страната с руската ваксина “Спутник V”, предаде сайтът „Албениън дейли нюз“, цитирано от fakti.bg. Тя съобщи това по време на инспекция на условията на съхраняване на ваксината в Института за обществено здраве.

„От неделя ще продължим масовата ваксинация на възрастовата група над 70 години, като ще организираме работата чрез семейните лекари и здравните центрове в цялата страна“, посочи министърът. Директорката на Института за обществено здраве Албана Фико увери, че ваксините са съхранявани при оптимални условия.

На свой ред Ерида Нелай, ръководител на Националната ваксинационна програма, подчерта, че ваксината е сигурна и ефективна. „Това е сигурна ваксина. Тя е получила одобрението в собствената си страна и в 22 други страни. Приложени са милиони дози и няма странични ефекти. Тя е много подобна на противогрипните ваксини. Така че като технология се различава от АстраЗенека и Пфайзер“, обясни Ерида Нелай. От началото на ваксинационната кампания в Албания са имунизирани 59 348 здравни служители, възрастни хора и учители.

Снимки: EPA-EFE/SANDOR UJVARI HUNGARY OUT