Александър Симов: Докара културата до будна кома, а днес се срещнал с музиканти! Изборите правят чудеса!

Изборите правят чудеса! След като цяла година премиерът Бойко Борисов не се сети за съществуването на българската култура и я остави да стигне до състояние на будна кома, днес чета, че се е срещал с музиканти в Министерския съвет и пред тях а разтворил торбата с предизборни обещания. Основното от тях е, че ще бъде създадена задължителна квота за българска музика в държавните и частни радиа. Това е патологичен цининизъм и наглост. Сега ще ви обясня защо

Битката за повече българска музика е една от основните каузи на БСП в последните четири години. За близо две години проведохме стотици срещи с музиканти, композитори, продуценти, директори на радиа и хора от музикалния бранш по темата.

И най-накрая излязохме с конкретна идея – да се отделят пари от държавния бюджет с които да се стимулират радиостанциите да пускат българска музика. Не просто квота, а стимул, който да даде глътка въздух на музикантите и да им покаже, че не са захвърлени в прашния ъгъл на държавното управление. ГЕРБ обаче гласуваха против нашия закон. Без мотиви и с цинични аргументи. Въпреки това БСП не се отказа от тази битка и отново и отново повдигаше темата, въпреки пълния непукизъм на мнозинството. Миналата година патриотите предизборно се сетиха за темата и решиха и те да я поставят в дневния ред. Осакатиха нашата идея, превърнаха я просто в кух лозунг, но дори и тогава ние социалистите се включихме в дискусията. Тогава пак ГЕРБ напълно посякоха идеята и за пореден път я отхвърлиха. И сега искате да ме накарате да повярвам, че лидерът на тази партия внезапно се е преродил и е преосмислил действията на своите депутати? Квоти отдавна можеше да има, ако не беше ГЕРБ. Музикантите трябва да знаят това.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

И още нещо. Борисов е обещал на свободните творци над 4 милиона лева като помощ. Уважаеми музиканти, не се хващайте на тази въдица. От една година насам БСП предлага на хората със свободни професии да се изплаща по една минимална заплата в периода на пандемията. И една година Борисов си правеше оглушки и форсираше джипа из пътищата на отечеството. Сега точно преди изборите изведнъж се сети за музикантите. Моята колежка Нона Йотова от една година не е спирала да говори за цинизма на управлението, което остави творците буквално на ръба на глада, но нито един представител на управляващата партия не се трогна. Днешният цинизъм ми идва в повече. Българската култура не може и не бива да бъде унижавана предизборно по този начин.

Александър Симов, фейсбук