Алексей Петров: Борисов и Цветанов ме поставиха в условия на гражданска смърт

Бизнесменът и експерт по национална сигурност доц. Алексей Петров проговори за екшъна с Цветан Цветанов и за безпрецедентната акция у нас, при която шестима души бяха задържани за шпионаж в полза на Русия.

Преди дни Петров посети сбирка на партията на Цветанов “Републиканци за България” в Своге, предава ПИК.

Той искаше да попита бившия вътрешен министър публично защо го е набедил в разпространение на наркотици в свое интервю от 2013 г. пред Николай Бареков и какви доказателства има за това.

„Разузнаване срещу контраразузнаване е една от най-древните игри, а пък шпионажът е втората най-стара професия, като е също толкова почтена, колкото и първата“, коментира доц. Петров пред Нова тв безпрецедентните арести и у нас на руски шпиони.

„Всяка организация, включително и правителства, в определени ситуации имат нужда от информация за вземане на управленски решения и си позволяват да навлязат в сферата на шпионажа“, каза още той.

„Това, което видяхме от медиите, е класически шпионаж“, категоричен е експертът по национална сигурност. По думите му Балканите са стратегическо място за Русия.

„Тук имаме хепи енд – победили са по-добрите. Иначе служителят снимаше с телефона си секретна информация, което е категорично доказателство, че е шпионирал. Снимайки с телефона си, той не оставя други следи. С тези действия аз виждам този човек в ареста и то задълго, защото става дума за професионалист, който е извършил голямо предателство“, уточни Алексей Петров.

„Балканите са най-значимата зона в Черноморския регион и България има своята роля, затова и се дължи този интерес към нея“, каза още бизнесменът.

„Не трябва да ни интересуват Вашингтон и Москва, а хора като Цветанов и Румен Петков, които са заемали висши държавни длъжностни. И аз неслучайно задавам такива въпроси от време на време на г-н Цветанов“, коментира той появата си в Своге, където попита бившия вътрешен министър публично защо го е набедил в разпространение на наркотици.

„Г-н Цветанов, заедно с премиера Борисов, ме поставиха в условията на гражданска смърт. Аз поставям въпроси на г-н Цветанов, защото става дума за професионализъм и ценностна система. Смея да твърдя, че той спекулира с тези понятия. Когато той иска да управлява, трябва да каже какво е правил в предишното си битие, как се е появил в системата на МВР, аз смея да твърдя, че е случайно, откъде са се появили доходите и как са изписани тези пари на тъща му, за да се сдобие с шест апартамента“, попита Алексей Петров.

„Ако реша някога да се върна в ДАНС, аз се надявам, че г-жа Алексова от НАП, която е правила ревизията на тези доходи, ще може да обясни по-подробно как са се появили те“, добави експертът по национална сигурност.

„Г-н Цветанов е злоупотребил със своето служебно положение, за да изрича лъжи. Дъщеря ми пита как биха се чувствали неговите дъщери, ако аз спекулирам по този начин“, попита той.

Той изрази очаквания за напрежение между България и Русия заради шпионския скандал. „Става дума за реализиране на шпионство, за кражба на данни, които са държавна тайна. В условията на „любезности“, които си разменят Джо Байдън и Владимир Путин, аз мисля, че напрежението ще продължи в сферата на шпионажа и контрашпионажа“, добави доц. Алексей Петров.

„Очаквам този, който е снимал, да остане много дълго в ареста. Там му е мястото. Този, който е пуснат, е съдействал на разследването“, заключи експертът по национална сигурност.