Ангелов за челното ни място в класацията по смъртност: Сравняват се несравними неща

Хоспитализираните са повече от втората криза, интензивните са повече на от втората криза, но системата удържа

В момента сме с увеличаване на леглата с 2%, някъде има увеличение и 3%.

Това заяви в Ямбол министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в Ямбол.

Рекорден брой пациенти са настанени в COVID отделенията в болниците в Ямбол. Заради изчерпване на леглата за лечение от Здравната инспекция в града издадоха заповед за увеличаването им. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов дойде да провери ситуацията на място.

„Ситуацията е организирана и нямаме притеснения. Имаме изключително сериозен натиск и влошаваща се епидемиологична обстановка в Бургас. Разговарях за увеличаване на легловата база и наемане на допълнителен персонал в РЗИ Бургас за завишаване на контрола. Нямаме засега ръст сред медиците. Това се дължи на факта, че повече от тях са ваксинирани. В момента позитивират медици, които са отказали ваксинация“, уточни Ангелов.

В Ямболската болница има положителна за COVID-19 родилка и положително новородено. Предполага се, че то се е заразило или трансплацентарно или по време на раждането, което е било естествено, съобщи здравният министър, предаде БНТ.

„Нямаме проблем с родилката и детето. Разпоредихме допълнително отопление. Сградата е много стара, ще бъде увеличено подаването на топла вода към сградата. Говорихме с майките, надявам се този проблем следващия ден да бъде решен“, поясни още той.

Здравният министър коментира и влизането на България в черната класация по смъртност.

„Сравняваме няколко показатели, с показатели, които са несравними. Тестовете в България са по-малки, въпреки антигентните тестове. Ако тестовете са пропорционални с другите държави, ние няма да сме сред първите места“, заяви той.

„Хоспитализираните са повече от втората криза, интензивните са повече на от втората криза, но системата удържа. Днес приключва последната среща, където се обсъжда разпределението на тези допълнителни ваксини. България има готовност да получи 1 млн. дози. Имаме възможност да поръчаме на „Пфайзер“ милион и половина. Ние преговаряме на експертно ниво и премиера на високо политическо ниво“, заяви Ангелов по отношение на ваксините и допълни, че те са ефикасни и безопасни.

По отношение на отлива от ваксините на АстраЗенека, проф. Ангелов заяви, че в момента има възвръщане на доверието. В момента в страната са ваксинирани 5000 души с различни видове ваксини.