Ангелов: Повечето случаи на COVID-19 са заради британския вариант на вируса

БГНЕС

Обсъждаме прилагането на локален подход за овладяване на епидемията в отделни места в страната, каза още Ангелов

За последните 14 дни наблюдаваме тенденция за плавно покачване на числата, както на заболеваемостта, така и на заетостта на леглата в болниците. Наблюдаваме една добра тенденция и ще анализираме дали тя ще продължи – броят на излекуваните спрямо броят на потвърдените случаи – близо 1:3.

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки, предаде БГНЕС.

На национална база заетостта на леглата в болниците за неусложнени пациенти е 48%, а интензивните легла са запълнени на 53%.

Увеличението е само в отделни области, уточни здравният министър.

Обсъждаме прилагането на локален подход за овладяване на епидемията в отделни места в страната, каза още Ангелов.

Медиците, които са заразени в момента са 733 активни случая. 86 от тях са в лечебни заведения, 7 са в интензивни заведения, а останалите на домашно лечение.

Ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вариант на вируса, т.нар. британски вариант, съобщи проф. Костадин Ангелов и уточни, че на съвещанието при премиера в сряда проф. Тодор Кантарджиев е потвърдил тази информация.

Увеличаването се дължи и на мерките, които бяха до момента, но и на високата възприемчивост и на високото ниво на по-бързо заразяване с този вирус, каза още здравният министър.