Ангелов: Ситуацията в определени области става изключително сериозна

Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Това, което се случва, бе очаквано от нас с оглед разпространението на британския вирус. Измина повече от една година откакто ситуацията с COVID-19 се докосва до всеки човек, живеещ на Земята. Оказва се, че колкото и да вярваме, че науката е научила всичко онова, което трябва да знаем за COVID-19, остава като че ли една химера.

Това заяви на пресконференция министърът на здравеопазването проф. д-р  Костадин Ангелов. NOVA NEWS я излъчва на живо.

Тя е в Гранитна зала на Министерския съвет, присъстват също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

„Всеки ден се появяват нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас като лекари науката е тази, в която вярваме, а борбата за живот и здравето на всеки български гражданин за нас е водеща. Няма верни решения и модели за справяне с тази криза. Няма нито една страна, нито едно общество, което да не плаща с високата цена, с икономиката си и психическото здраве на хората“, заяви Ангелов.

„Който ви обещава живот без болест, ви лъже. Губим желанието си да се изправим срещу COVID-19“, каза още здравният министър. „Всеки човешки живот е безценен. С много лъжи се борим, много искри прехвърчат в обществото,  много голям страх се създава в хората и за всичко това носим отговорност ние. Човек може да излъже всеки и да лъже всеки ден. Единственото вярно и правилно решение е да вярваме в науката. А науката са ваксините“, каза още той.

Той цитира и данните за страната: 2774 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа.  Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 269 579 – активните случаи са 38 531.  За последните 24 часа са направени 13 691 тестa – положителните са 20,3 % от тестваните. Хоспитализираните пациенти са 6 395 – 501, от които са в интензивно отделение. Починалите за денонощие са 97. С тях общият брой на жертвите вече е 10 999.  Излекувани от COVID-19 са 2531 за последното денонощие, с което общият брой вече достига 220 049.  За денонощие са били ваксинирани 6 995 души. С тях общо поставените ваксини са 309 145, показват данните.