Борисов обсъди ваксинацията с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет провежда серия от разговори с държавните и правителствени ръководители на страните членки в рамките на подготовката на заседанието на лидерите на 25 и 26 март

Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Председателят на Европейския съвет провежда серия от разговори с държавните и правителствени ръководители на страните членки в рамките на подготовката на заседанието на лидерите на 25 и 26 март 2021 г. Целта е предварителен обмен на мнения по темите от актуалния дневния ред.

В рамките на срещата са били обсъдени темите, които ще бъдат във фокуса на разговорите на евролидерите в Брюксел идната седмица – ответните действия срещу пандемията от COVID-19, единният пазар, промишлената политика, цифровата трансформация и икономиката, положението в Източното Средиземноморие и отношенията с Русия.

Премиерът Бойко Борисов отново е изтъкнал предложението на България, Австрия, Латвия, Словения, Чехия и Хърватия за компенсационен механизъм за разпределение на ваксините срещу COVID-19 в ЕС на база човек от населението. Министър-председателят акцентирал върху необходимостта от европейска солидарност и обединение по темата, за да се гарантира едновременно изпълнение на фазите на ваксинационните планове в държавите членки. „В противен случай биха възникнали огромни различия между отделните държави в процеса на имунизация на населението“, е посочил Борисов пред Шарл Мишел.