Борис Джонсън: Великобритания ще разглежда Русия като „враждебна държава“

Великобритания ще разглежда Русия като „враждебна държава“, а Китай преди всичко като „търговски конкурент“, пише The Times, позовавайки се на цялостен преглед на въпросите за сигурността, отбраната и външната политика на страната, който премиерът Борис Джонсън ще представи във вторник.

Според вестника Москва и Пекин ще бъдат третирани по различен начин, тъй като проучването посочва Русия като „най-голямата заплаха, идваща от страна на отделна държава“ пред Великобритания. По-специално, говорим за многократни „агресивни нахлувания в британски води и въздушно пространство“ и готовността на Русия да „убива дисиденти на британска земя“, цитиран от „Фокус“.

„Основната заплаха за Великобритания идва от Русия. Прегледът не говори за Китай в подобен смисъл. Китай е конкурент, който се опитва да открадне интелектуална собственост и представлява заплаха за икономическата сигурност. Това обаче не е същото като събитията в Солсбъри“, каза анонимен източник в британското правителство пред изданието, припомняйки предполагаемото отравяне на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г., за което Лондон обвини Москва.

Друг източник на The Times предполага, че докато Русия е „враждебна държава“, Китай е само „глобално предизвикателство“. По този начин подходът към Поднебесната империя трябва да бъде комбинация от конкуренция, опозиция и сътрудничество, в зависимост от това, което е необходимо в дадена област.

Очаква се Джонсън да обяви намерението си да изгради военни способности в киберпространството и да увеличи разходите за нападателни кибер оръжия за противодействие на Москва и Пекин в началото на следващата седмица. По този начин Лондон възнамерява да разшири възможностите на Националните кибер сили, за създаването на които беше обявено през ноември миналата година.

„Цифровите възможности революционизират нашия начин на живот и война, както прави авиацията преди 100 години“, каза премиерът, добавяйки, че страната трябва да има всички възможности, които предоставят кибер способностите, както и способността да се предотврати използването на кибер оръжия срещу Обединеното кралство.

В същото време документът посочва борбата с изменението на климата като най-важния приоритет на Великобритания в рамките на председателството на страната на срещите на върха на Г-7 и 26-тата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP-26), пише The Times.