Бразилия стана втората страна в света с над 300 хил. починали от COVID-19

Броят на потвърдените смъртни случаи от ковид в Бразилия надхвърли 300 000. Така южноамериканската страна стана втората в света, отбелязал такъв черен рекорд – на 14 декември тази бройка бе достигната в САЩ, но при много по-голямо население, предаде Асошиейтед прес. Населението на САЩ е 328 милиона, а на Бразилия – 209 милиона.

По данни на бразилското здравно министерство вчера в страната са регистрирани още 2009 починали от епидемията, но според бразилски медии реално те са повече. Във вторник страната стигна до антирекорда от 3 251 починали за един ден от ковид и властите се опасяват, че април може да се окаже също толкова черен като март, тъй като болниците са пълни.

Новият министър на здравеопазването Марсело Кейрога каза, че целта на правителството е да ускори ваксинацията и обеща да се поставят 1 милион инжекции на ден, предаде Ройтерс.

Според експертите причината за рязкото увеличаване на смъртните случаи – 100 000 само за 75 дни, е в липсата на координация на политическо ниво, новите варианти на вируса, които се разпространяват по-лесно, и неспазването на противоепидемичните мерки в голяма част от страната.

Източник: БТА