Ваксината на AstraZeneca показа 79% ефективност срещу COVID-19 в ново изследване в САЩ

Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет е била 79% ефективна за предотвратяване на симптоматични заболявания от коронавирус и 100% ефективна срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. 

Това съобщи компанията, цитирайки междинни резултати от „Фаза 3“ на голямо изпитване на ваксината в САЩ, предава Ройтерс.

Проучването също така показва, че ваксината е с малко по-висока ефективност от 80% при населението на възраст над 65 години.

Новите данни идват, след като редица страни възобновиха употребата на тази ваксина. Това страна факт, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Световната здравна организация (СЗО) заявиха, че ползите от ваксинация с препарата на AstraZeneca надвишават рисковете, свързани със съобщения за образуване на кръвни съсиреци след нейното поставяне.

AstraZeneca заяви, че независим комитет по безопасност е направил специфичен преглед в американското проучване с помощта на независим невролог на кръвните съсиреци, както и на мозъчно-венозната синусова тромбоза (CVST), която е изключително рядък кръвен съсирек в мозъка, предава БНР.

Фармацевтичната компания посочи, че тази независима комисия „не е открила повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза“, сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. „Специфичното търсене на CVST не е открило подобни събития в това проучване“, допълниха от компанията.

„DSMB (бордът за наблюдение на безопасността на данните) не е установил повишен риск от тромбоза или събития, характеризиращи се с тромбоза, сред 21 583 участници, получили поне една доза от ваксината. Специфичното търсене на CVST установи, че няма подобни събития при това изпиване на ваксината“.

AstraZeneca ще продължи да подготвя документацията, необходима за подаване на спешното одобрение на ваксината от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ през следващите седмици, заключава компанията.

Това проучване може да помогне за ускоряване на процеса на одобрение на ваксината в САЩ, което пък да допринесе за отслабване на някои страхове в рамките на Европа относно ефикасността и страничните ѝ ефекти.