Васил Божков: Нужен ни е изцяло нов модел на образование

„Най-важно е учителите да имат стимул, а българските деца да искат да учат и след завършване да имат реализация”.

Това заяви Васил Божков, идеолог на партия „Българско лято” и водач в листите на 23 и 25 МИР в София на предстоящите избори по време на видеоразговор с експертите Ирина Якимова, Мирослав Николов и Валери Младенов, с които бяха представени приоритетите, на заложени в образованието, младежките политики и спорта, предава Fakti.bg.

Програмата се основава на изграждане на изцяло нов модел на образователната ни система. Основата на реформата е актуализиране на учебните програми и премахване на делегираните бюджети в сферата на образованието и на финансиране на учебните заведения на база броя деца и младежи в тях. Ще се работи за облекчаване на работата на учителите от административни задължения. И нещо много важно: залага се на въвеждане на единни правила за формиране заплащането труда на учителите с обективно отчитане на професионалния им опит и натрупания стаж. Ще се приемат стандарти за обективна оценка на качеството, както на положения от учителя труд, така и на знанията на младежите.

„Спортът е много важен: здрава нация-здрави хора”, каза Васил Божков и формулира бъдещата политика в тази сфера:
„Основата е масовият спорт, който ще бъде развиван, като държавата ще изгражда всякакви съоръжения, а старите ще бъдат ремонтирани. Ще се залага и на високото спортно майсторство. Колкото повече масов спорт има, толкова повече успехи ще имаме на международната сцена”.

От заложената програма става ясно, че спортът ще бъде изчистен от „калинките”, като няма да бъдат допускани шефове и треньори, които нямат нужните умения и образование.

Божков коментира и някои управленски практики, които според него трябва да се прекъснат – да се подкрепят инцидентно спортисти, когато те надигнат глас срещу липсата на финансиране или слабо управление.