Васил Божков: Три месеца във властта – и всички влизат в затвора

Бизнесменът отговаряше на въпроси на зрители в рамките на час във видеоплатформата YouTube

Спазвал съм всички закони – затова съм се чувствал недосегаем. Човек, който спазва законите, би трябвало да е защитаван от държавата, а не тя да те напада. Така Васил Божков отговори на въпрос защо като опитен бизнесмен не се е усетил, че срещу нещо се готви нещо. Божков отговаряше в рамките на час във видеовръзка пред журналиста и влогър Станислав Цанов, както и на множество въпроси на зрители.

 

По всички въпроси, нуждаещи се от широко обществено обсъждане, ще се провеждат референдуми, обеща бизнесменът и се ангажира да проведе допитвания за развитието на атомната енергетика, легализацията на марихуаната и дори членството на страната в ЕС и НАТО – ако отговаря на националните интереси. „Колективният разум винаги е по-прав от индивидуалния”, убеден е Божков.

Попитан за „безусловния базов доход“, Божков обяви, че това е залегнало в програмата му. „Вие предлагате пари на хората без никакъв труд?“, бавно и внимателно, сякаш не вярваше, го попита водещият разговора. „Пари на хората, които нямат възможност да се трудят“, спокойно отвърна бизнесменът.

За коалирането на партията му мандатоносител след парламентарните избори Божков заяви следното: „С всички досегашни политици – не.” Протегнатата ръка към Слави Трифонов, на когото предложи общи листи за изборите, обясни с това, че идеите им били еднакви. В същото време бизнесменът се изказа критично към него:

„Слави го познавам много отдавна. Той е по-скоро бизнес ориентиран. Не мисля, че Слави е човек, който може да управлява държава. Партията му е разпарчетосана на корпоративни групички. Ако се вгледате в депутатите, ще видите, че те са поставени там от определени групировки или икономически структури”.

„Ако спечелим изборите, до 3 месеца ще има много политици в затвора“, обеща Божков. И посочи, че има предвид „всички членове на хунтата“ като Бойко Борисов, Владислав Горанов, но не уточни как възнамерява да стори това.

„Когато се върна и, ако имам достатъчно позиции в парламента, Гешев няма да бъде главен прокурор“, зарече се Божков за шефа на държавното обвинение. Този път обясни, че това ще стане с промяна в закона.

За борбата с битовата престъпност решението му е по Оруел: „Камери навсякъде, ако някой прегреши, арестуват го до 10 минути. Просто и ясно“, но отчете, че така „ще станем като Биг Брадър“.

„Бойко Борисов е изключителен бедняк за мене“, коментира Божков в отговор на въпрос как оценява финансовото състояние на премиера. След което обясни, че богатството означава да „създадеш нещо, което да остане след тебе“, а Борисов не можел да си покаже парите, тъй като са присвоени.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Какво има Бойко? Няма нищо. Той е един нещастник за мене“, заяви Божков и сравни Борисов с главатар на мексикански наркокартел: „Каква разлика виждате между него и Ел Чапо? И едните пари са незаконни, и другите са незаконни.“

Божков заяви, че разполага с информация за част от парите на Борисов, които били в ръцете на физически лица и банки в чужбина, но сега нямало да я огласи.

Някои от зрителите поискаха да узнаят каква информация има Божков за останалите крупни олигарси в България, но бизнесменът беше лаконичен:

Кирил Домусчиев е комплексар, малко ми прилича на пуяк – има повече кредити, отколкото средства. Младен Михалев – Маджо ми е приятел от години. Нищо не мога да кажа за него, освен добри неща. Сега седи и си чака реда, и се надява да му се размине. Цветелина Бориславова имаше влияние в първото правителство на Борисов, сега не мисля, че е така. ТИМ не ги познавам. Алексей Петров: Познаваме се немного добре. Нямам мнение.

Васил Божков коментира и състоянието на ПФК „Левски“, банковите разплащания и изкуственото обогатяване на банките, разплащането с криптовалута, концесиите в златодобива. За отбелязване е, че много от въпросите, отправени към бизнесмена, бяха зададени от млади хора.

Отговорите на всички въпроси може да видите във видеото: