Ватиканът потвърди, че не може да благославя хомосексуални бракове

Обяснението се налага, след като съмнения по този въпрос възникнаха в някои църковни среди

Текст, публикуван от Конгрегацията за доктрината на вярата, която отговаря за запазването на католическата догма, пояснява, че за Църквата хомосексуалността е грях и че свещениците не могат да благославят съюзите между хора от един и същи пол.

Обяснението се налага, след като съмнения по този въпрос възникнаха в някои църковни среди, пише БГНЕС, позовавайки се на „Дойче Веле“.

В документ, подписан от кардинал Луис Ладария, префект на конгрегацията, известна в миналото като Светата служба на инквизицията, се отбелязва, че „в някои църковни среди се допускат проекти и предложения за благословии на съюз на хора от един и същи пол“.

Затова на въпрос дали църквата има силата да ги благославя, отговорът беше откровен: „Отговорът е отрицателен“.

„Не е законно да се дава благословия на връзките или дори на стабилните двойки, които предполагат сексуална практика извън брака (т.е. извън неразривния съюз на мъж и жена, отворен сам по себе си за предаване на живота), какъвто е случаят със съюзи между хора от един и същи пол“, се уточнява в текста.

Документът припомня, че „Бог никога не спира да благославя децата си“, но „той не благославя и не може да благославя греха“.

Документът показва „Responsum ad dubium“, тоест отговор на съмнение, и е получил одобрението на Хорхе Марио Берголио, въпреки факта, че папа Франциск е по-малко груб по отношение на хомосексуалността.

Преди пет месеца папа Франциск увери в интервю, че „хомосексуалните хора имат право да бъдат в семейството“ и че трябва да имат право да бъдат законно покрити, което предизвика спорове.

По-късно Ватикана уточни, че Франциск не е поставил под съмнение догмата на бракът между мъж и жена и това се отнася до законите, приети от държавите.

Конгрегацията за доктрината на вярата добавя в своя текст, че „няма основание за асимилиране или установяване на аналогии, дори не отдалечени, между хомосексуалните съюзи и Божия план за брак и семейство“.

Това в никакъв случай „не е несправедлива дискриминация, но отрича истинността на литургичния обред и на това, което дълбоко съответства на същността на тайнствата, както Църквата ги разбира“.